« Tilbage
Glaspuster på Lamberts Glas

Mundblæst glas er på Unesco’s liste over immateriel kulturarv

Sidst revideret jan 2025
Glasfakta

Den traditionelle metode til fremstilling af mundblæst fladt glas blev i 2023 anerkendt af UNESCO som en immateriel kulturarv for Tjekkiet, Finland, Frankrig, Tyskland, Ungarn og Spanien. Anerkendelsen understreger betydningen af håndværket i verdenskulturen.

Kulturarv er mere end monumenter og museumssamlinger

Den immaterielle kulturarv er den kultur, vi ikke fysisk kan gribe fat i, men som vi genkender og udlever – traditioner, kundskaber og måder at være sammen på.

Traditionel mundblæst glasfremstilling indebærer at forme og dekorere varmt og koldt glas til hule glasgenstande, fladt glas og kroneglas. Glasfremstilling er kendetegnet ved den høje grad af præcision, der ligger i håndværket, og af stærke teamværdier på grund af nødvendigheden af at alle processer i glasfremstillingen foregår på samme høje niveau.

Læs mere om kroneglas i artiklen: Kroneglas, okseøjeglas, måneglas

Håndlavet glasfremstilling i traditionelle glasværker er baseret på opgavefordelingen, hvor glasmagerne traditionelt arbejder i teams efter deres respektive specialisering.

De fleste glasmagere arbejder i mindre glasværker eller atelierer. Hvert glasværk udvikler teknikker, der er unikke for deres produkter. På samme måde udvikler hver glaspuster sin egen stil, selv når de skaber produkter i serier.

Læs også artiklen: Butzenscheiben til blyindfattede ruder

Viden og færdigheder relateret til mundblæst glasfremstilling er som mange andre håndværk tidligere gået i arv inden for generationer, men også gennem lærepladser på glasværker. Vil man i dag uddanne sig til glaspuster i Danmark, kan man tage uddannelsen på Kunstakademiets afdeling på Bornholm.

Stemningen inden for håndlavet glasfremstilling er kendetegnet ved et stærkt tilhørsforhold, respekt og solidaritet blandt kollegerne.

Læs også artiklen: Det krævede gode lunger at puste cylinderglas

Steder i Danmark der er på Unesco’s liste over kulturverdensarv

Jelling Monumenterne (1994), Roskilde Domkirke (1995), Kronborg Slot (2000), Vadehavet (2009), Stevns Klint (2014), Christiansfeld (2015), Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland (2015) og Danmarks fem borgringe (2023); Nonnebakken, Odense - Aggersborg, Løgstør - Fyrkat, Hobro – Trelleborg, Slagelse og Borgring, Køge.

Læs artiklen om de over tusinde år gamle Jellingesten der står beskyttet mod vejrliget i to glasmontre.




Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas