« Tilbage

Butzenscheiben til blyindfattede ruder

Sidst revideret feb 2023
KI Glas

En Butzenscheibe er en rund glasskive med en forhøjning (sneglen eller navlen), i midten på den ene side af glasset. Butzenscheiben produceres i størrelser fra 6 til 13 cm i diameter. Tykkelsen varierer inden for skiven, i midten er den fra 2 - 5 mm. Traditionelt er butzenscheiben lavet i klare og lyse farver.

Vi har ikke noget dansk ord for butzenscheiben, de har ikke været anvendt i Danmark, men de er blevet anvendt i landene syd for Danmark.

Skiverne fremstilles ved, at varmt glas mundblæses til en hul kugle. Kuglen fikseres derefter i midten med en pontel, løsnes fra blæsepiben, opvarmes igen. Et lille, rundt glas dannes derefter i en roterende bevægelse. Når det har nået sin endelige størrelse, slås den af og afkøles langsomt i en udglødningsovn. De karakteristiske koncentriske ringe omkring navlen, hvor glasset er fastholdt er resultatet af denne manuelle proces.

Hos Glashütte Lamberts fremstilles kroneglas stadig efter den traditionelle mundblæsnings metode. Resultatet er unikke kroneglas med en glans.

Se processen her: Butzenscheiben - Lamberts Glas

Glasskiverne blev samlet til større vinduer ved hjælp af blyprofiler, der beskyttede kanterne af glasset. En stabil gitterlignende struktur blev skabt ved at lodde blyfatningerne. De indrammede glas blev arrangeret i en lige linje eller forskudt, afhængigt af det ønskede mønster. Passende udskårne glasrester udfyldte strukturen mellem de runde glasskiver.


Foto: Glashütte Lamberts

Blyindfattede vinduer med de små runde glas var fremherskende i middelalderen, især i byhuse og andre verdslige bygninger. Tidligere så man kun glas i vinduer anvendt i kirker, slotte og rådhuse.

Anvendelsesområder restaurering og udsmykning

I dag anvendes butzensheiben til restaureringer af gamle originale vinduer, hvor der har været anvendt butzenscheiben. Dog har man fået et nyt syn på fortidens håndværk, og anvender glasset til udsmykningsopgaver. Man ser på fremstilling af butzenscheiben som et højt værdsat håndværk. Man bruger i dag mange farver, farverne spænder fra lys, grønlig-gullig gennemsigtig til rige røde og blå næsten uigennemsigtige toner. Lysspredningen gennem de fine riller i cirklerne og gnisten fra de indesluttede bobler opfattes som livligt og autentisk.

Se artiklen: Ændreglasform med alderen.

Kroneglas

Kroneglasskiver blev fremstillet ved samme proces som butzenscheiben, men med en større diameter, op til 60 cm. Når jernstangen blev knækket af, efterlod den et lille kroneformet krater i midten, og det er dette krater, der har lagt navn til metoden.


Sammenlignet med krone glasset, der er tyndt og relativt gennemsigtigt, har butzenscheiben et grovere udseende med sit tykkere glas og navlelignende center og blev derfor tidligere anset for at være ringere glas til mindre repræsentative anvendelser.

Okseøje

Da man begyndte at fremstille kroneglas, begyndte man at anvende overskudsglas herfra til de blyindfattede ruder. De store skiver kroneglas blev skåret op til rektangulære stykker glas, der blev brugt i sprossede vinduer. Her skar man forbi midterområdet ”okseøjet” der var tykt og ugennemsigtigt, men kunne anvendes til de blyindfattede ruder på samme måde som man havde anvendt butzenscheiben.

Fotos i artiklen er vist med tilladelse fra Glashütte Lamberts.Kontakt info til leverandør


KI Glas - Se profil


kontakt|kiglas.dk
39 29 17 95Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas