« Tilbage
Blyindfattat glas, kroneglas

Vinduesglas gennem tiderne

Sidst revideret mar 2020
Glasfakta

Vinduesglas har gennem tiderne været fremstillet på forskellige måder

Fremstilling af glas foregår ved smeltning af forskellige mineraler, som kisel og kvarts tilsat et flydemiddel i form af potaske og/eller soda, kalk tilsættes som stabilisator. Når der tilsættes potaske/soda, får det den effekt at smeltepunktet nedsættes fra 1700 grader til 1500 grader.


For 5000 år siden fremstillede man glas ved at hælde glasmassen over støbeforme. Glaspustning blev udviklet og beskyttet af romerne, og først ved romerrigets fald spredest glasproduktion til resten af Europa og Mellem-østen.


Cylinderglas

De første rudeglas blev fremstillet ved glaspustning, efter cylinderglasmetoden. Cylinderglas blev fremstillet ved at man blæste en cylinder, der umiddelbart herefter blev klippet op i begge ender og rettet ud. Processen krævede flere opvarmninger af glasset og var derfor ret langsommelig. De enkelte stykker af glas blev kaldt tavler, tavlerne kunne fremstilles i en størrelse på op til omkring 60x125cm.Byggefilm.dk har produceret en film om Cylinderglas, du kan se den her.


Kroneglas

Fra middelalderen kender man til fremstilling af kroneglas, teknikken blev udviklet i nord Frankrig. Kroneglas blev fremstillet ud fra en stor glasballon. Når ballonen havde en passende størrelse, hæftede man en jernstang i bunden af ballonen, og blæsepiben blev knækket af, hvorved ballonen var åben. Boblen blev igen opvarmet og roteredes derefter så hurtigt, at centrifugalkraften bevirkede at glasset blev slynget ud og dannede en cirkulær plan skive. Når jernstangen blev knækket af, efterlod den et lille kroneformet krater i midten, og det er dette krater, der har lagt navn til metoden. Glasset fik på grund af rotationen et cirkulært mønster.Kroneglas krævede færre opvarmninger og var langt hurtigere at producere end cylinderglas, men begge produktionsmetoder blev anvendt frem til 1915.


Få mere viden i artiklen: Ændre glas form med tiden?


I 1853 udviklede Pilkington glasblæsemaskinen, der kunne fremstille rigtig store formater. Glasset havde et svagt bølgemønster.


Trukket eller valset glas

Glasfabrikkerne St. Gobain og Pittsburgh introducerede i 1915 maskiner, der kunne trække og valse glasset i uendelige længder, i bredder på omkring 3m.


Kroneglas og cylinderglas forsvandt herefter helt fra markedet, og trukket glas blev det foretrukne glas de næste halvtreds år. Valset glas har svage, parallelle striber og der er bobler i glasmassen.


Floatglas

Pilkington blev de første, der i 1959 kunne fremstille det ensartede floatglas. Processen foregår ved at den flydende glasmasse fra ovnen kontinuerligt hældes henover et bad med flydende tin. På denne måde opnås en fuldstændig plan, boblefri flade. Læs mere i artiklen Floatglas her på Glasfakta.dk


Efter 1970 er alt glas på markedet fremstillet efter floatglasmetoden.


Læs også artiklen Glasproduktion i Danmark fra renæssancen til nu.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas