« Tilbage

Vakuum termoruder

Sidst revideret sep 2023
Glasfakta

Termokanden viser, at et vakuum muliggør meget god termisk beskyttelse

Vacuumisolerende termoruder har den samme egenskab som termokanden. Ligesom konventionelle termoruder består ruden af mindst to glas, der er adskilt af et vakuum - altså ingen luft, argon eller anden gas mellem glassene. Vakuum isolerende ruder udsættes for et vakuumlignende indre tryk i området 6-10 bar.

Varmetransport i almindelige termoruder og i vakuum termoruder

I en almindelig termorude overføres varmen indefra ved både ledning, konvektion og stråling.

Varmetransport gennem almindelig termorude

Læs artiklen om Termoruder.

I en vakuum- termorude overføres varmen kun gennem stråling. På grund af vakuummet kan de to andre mekanismer, ledning og konvektion ikke finde sted. Varmeoverførselskoefficient med det ene glas som et hardcoated energiglas (K Glass) ligger i området Ug < 0,5 W / m2K.

Tykkelse som et enkelt glas, varmeisolering som i en termorude

På grund af det minimale mellemrum mellem ruden på <1 mm har vakuumisolerende ruder en meget lav konstruktionstykkelse og kræver derfor ikke en stor fals.


Anvendelsesområder

De tynde isolerende vakuumruder er optimale til renovering af gamle bygninger, ruderne kan monteres i de smalle originale rammer, herved bevarer bygningerne deres oprindelige udseende. Samtidig forbedres energieffektiviteten og varmeomkostningerne reduceres.

Glasset er også velegnet til anvendelsesområder, hvor tyndere og lettere glas er ønskeligt, det kan være i tagvinduer, låger til vinkøleskabe og andre udstillingskøleskabe.

Udover at kunne bruges som ”enkeltglas” kan ruden anvendes i en traditionel klæbet termorude, med yderligere muligheder for funktioner. Glassene der er hærdede glas kan opnå termisk ydeevne U-værdier på ca 0,6 W/m2K.

Kombineres den tynde vakuumrude med et udvendigt almindeligt energiglas, kan man få en  rudekombination med en samlet U-værdi på 0,29 med en tykkelse på 30,2 mm. En sådan rudekombination blev vist på GlasTec messen i Düssedorf i efteråret.

Historisk

Vakuum isolerende termoruder er langt fra en ny teknologi. Den første omtale af en type vakuumruder findes i patentlitteratur fra 1913, ifølge Nippon Sheet Glass.

University of Sydney fremstillede i 1989 prøver med vakuumruder. Siden har producenter i Kina, Taiwan og Europa videreudviklet vakuumruder.

SpaciaTM

NSG begyndte som de første i 1996 deres produktion af vakuumruden, SpaciaTM.

Udvikling

Det konstante krav om højere vinduespræstationer betyder at teknologien inden for vakuumruder vinder større og større opmærksomhed, det ses på konferencer og udstillinger over hele verden.

Seneste udvikling i Europa er at AGC Glass Europe og Schüco har indgået et strategisk udviklingssamarbejde for at samle knowhow og teknisk ekspertise inden for forskning og dermed aktivt fremme udviklingen af ​​ løsninger med vakuumruder og aluminiumssystemer.

AGC har forsket i vakuumglasinnovationer i flere år, men det virkelige momentum begyndte efter at have slået kræfterne sammen med Panasonic for at kombinere deres plasmaskærmteknologi til forbrugerelektronik med AGC's glasekspertise. Brug af Panasonic-teknologien til fremstilling af termoruder betød, at AGC skulle designe en ny produktionslinje og integrere dette udstyr i et kontinuerligt produktionsflow, der opfylder glasindustriens krav med hensyn til automatisering og pålidelighed. 

Standard og vejledninger

Standarder sikrer konsistens og giver en slags garanti for produktet.

I 2018 kom standarden: ”DS/ISO 19916-1 Bygningsglas – Vakuumisoleringsvinduer – Del 1: Grundlæggende produktspecifikation og metoder til evaluering af termisk og lydisolerende ydeevne”.

Del 1 giver en specifikation for vakuumruder.

I 2021 kom standarden: ”DS/ISO 19916-3 Bygningsglas – Vakuumisoleringsvinduer – Del 3: Prøvningsmetoder til evaluering af ydeevne under temperaturforskelle”.

Del 3-giver prøvningsmetoden til evaluering af ydeevne under temperaturforskelle.

NREL (National Renewable Energy Laboratory) har i september 2022 udgivet "Guidelines and Specification for Enhance Durability Evaluation of Isolating Glass and Vacuum Isolating Glass Units" (Retningslinjer og specifikationer for forbedret holdbarhedsvurdering af termoruder og vakuumruder).

Arbejdsgrupper i den amerikanske standard organisation ASTM blev i september 2022 dannet for at udvikle vakuumrude-specifikationer, holdbarhed og styrkestandarder, hvor hensigten er at få en amerikansk standard offentliggjort i 2025.

Fotos i denne artikel er bragt med tilladelse fra Pilkington, NSG.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas