« Tilbage

Vakuum termoruder

Sidst revideret feb 2020
Glasfakta

Den gode gamle termokande viser, at et vakuum muliggør meget god termisk beskyttelse. Denne egenskab har også vakuumisolerende termoruder. Ligesom konventionelle termoruder består ruden af mindst to glas, der er adskilt af et vakuum i stedet for luft, argon eller anden gas mellem glassene. Ved vakuum isolerende termoruder udsættes de for et vakuumlignende indre tryk i området 6-10 bar.


I en almindelig termorude overføres varmen indefra ved både ledning, konvektion og stråling.


Varmetransport gennem almindelig termorude


Læs artiklen om Termoruder.


Varmetransport i vakuum termoruder

I en vakuum- termorude overføres varmen kun gennem stråling. På grund af vakuummet kan de to andre mekanismer, ledning og konvektion ikke finde sted. Varmeoverførselskoefficient med det ene glas som et hardcoated energiglas (K Glass) ligger i området Ug < 0,5 W / m2K.


Tykkelse som et enkelt glas, varmeisolering som i en termorude

På grund af det minimale mellemrum mellem ruden på <1 mm har vakuumisolerende ruder en meget lav konstruktionstykkelse og kræver derfor ikke en stor fals.


Udover at kunne bruges som ”enkeltglas” kan ruden anvendes i en traditionel klæbet termorude, med yderligere muligheder for funktioner.


Anvendelsesområder

De tynde isolerende termoruder er optimale til renovering af gamle bygninger, ruderne kan monteres i de smalle originale rammer, herved bevarer bygningerne deres oprindelige udseende. Samtidig forbedres energieffektiviteten og varmeomkostningerne reduceres.


Glasset er også velegnet til anvendelsesområder, hvor tyndere og lettere glas er ønskeligt, det kan være i tagvinduer, låger til vinkøleskabe og andre udstillingskøleskabe.


Historie - SpaciaTM

Vakuum isolerende termoruder er langt fra en ny teknologi. Den første omtale af en type vakuumruder findes i patentlitteratur fra 1913, ifølge Nippon Sheet Glass. NSG begyndte som de første i 1996 deres produktion af vakuumruden, SpaciaTM.Fremtidig udvikling.

Det konstante krav om højere vinduespræstationer betyder at teknologien inden for vakuum ruder vinder større og større opmærksomhed, det ses på konferencer og udstillinger over hele verden.


Fotos i denne artikel er bragt med tilladelse fra Pilkington, NSG.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas