« Tilbage

Hvornår er det tid at skifte vinduer?

Sidst revideret jan 2024
Glasfakta

Bor man i et hus af ældre dato, vil der altid være penge at spare på varmeregningen ved at skifte til energiruder

Hvis kondensen driver af indersiden af ruden, og det trækker koldt derfra om vinteren, kan det være tegn på, at vinduerne eller ruderne snart bør skiftes. Selvom det er en stor udskrivning, så har den typisk tjent sig hjem på omkring fire år, blandt andet fordi nye energiruder er så godt isolerede, at det kan mærkes på varmeregningen.

Læs artiklen: Indvendig kondens på ruder

I byggeri af ældre dato vil vinduerne altid være et af de dårligst isolerede elementer, og derfor er det altid ubetinget en god investering at udskifte enten hele vinduet eller ruderne. Udover at det er godt for ens egen økonomi er det også godt for klimaet.

Hvad skal man kigge efter, når man skal vurdere standen af ens vinduer?

Skaller malingen af, og ser det rent æstetisk ikke pænt ud, så kan det betyde, at der trænger fugt ind i trærammen, der vil sætte sig som råd eller skimmel. Det kan man tjekke ved at stikke en skruetrækker eller syl ind i rammen. Det siger sig selv, at det ikke er et godt tegn, hvis man kan det.

Er der andre tegn, man kan kigge efter?

Trækker det koldt fra vinduet, det man kalder kuldestråling og kuldenedfald, kan det betyde utætheder mellem rammen og karmen. Man kan tjekke det på en let måde ved at lukke vinduet op, lægge et almindeligt stykke papir imellem, lukke vinduet igen. Kan man trække papiret til sig, er vinduet utæt. Sidder det fast, er det okay.

Læs artiklen: Kuldenedfald og træk

Hvad kan man gøre for at forlænge levetiden på sine vinduer?

Har man vinduer med trærammer, kommer man langt med udvendig vedligeholdelse, så der ikke kan trænge fugt ind i træet, der med tiden vil gøre skade.

Nyere vinduer har typisk træ/aluminiumsramme, hvor aluminiummet vender udad, og det tager ikke skade af vind og vejr.

Hvor lang levetid er der på vinduer?

Levetiden for vinduer afhænger af kvaliteten af vinduets forskellige komponenter og kan være vanskelig at fastsætte præcist. Under forudsætning af regelmæssig vedligeholdelse, bør det dog i følge Dansk vindues verifikation, kunne forventes, at et nyere vindue i det danske klima holder i 30-50 år. Se mere på dvv.dk

Er der altid behov for at skifte hele vinduet, eller kan man nøjes med ruden?

Et vindue består af karm, ramme og en glasløsning, og alle komponenter findes i mange varianter, og alt efter hvor god kvalitet, der er tale om, kan man godt nøjes med at skifte dele ud eller reparere og vedligeholde fx tætningslister. Typisk vil den største besparelse være at skifte de eksisterende termoruder ud med nye energiruder.

Hvor stor en besparelse kan man få?

I forhold til isoleringsevne er vinduerne i gamle bygninger ofte så ringe, at det batter noget at udskifte dem. Man plejer at sige, at nye vinduer er tjent hjem på omkring 4 år, alene på besparelsen på varmeregningen.

Læs artiklen fra Scanglas: Spar på varmeregningen og optimer indeklimaet med energiruder

På Glarmesterlaugets hjemmeside har de en energiberegner, hvor man kan se, hvor meget man kan spare ved at udskifte ruder eller vinduer til vinduer med energiruder. Se Energiberegner

Er der andet end klimaet og varmeregningen, man skal have med i sine overvejelser?

Ud over varmeisoleringsevnen bør man også kigge på g-værdien, som angiver den procentvise solenergi, der kommer igennem ruden og ind i boligen. Jo højere den er, jo mere energi tilføjer solen ens bolig. Det kan jo lyde tillokkende med gratis varme, men problemet er, at vi i dag bygger så tætte huse, at varmen ikke kan slippe ud igen. Derfor kan de forkerte ruder overophede boligen som et drivhus. Man plejer at sige, at det koster tre til fire gange mere at komme af med overskudsvarmen enten ved hjælp af aircondition eller udbygget ventilationsanlæg, end det koster at tænde radiatoren.

Ud over at isolere, kan ruder også fungere støjreducerende

Støj udgør et stort sundhedsproblem i dag. Hvis man bor ud til en befærdet vej eller i storbyen, kan man overveje om de nye vinduer også skal være støjreducerende. Støjreducerende vinduer koster nødvendigvis ikke meget mere, hvis man tænker det ind i løsningen fra begyndelsen.

Læs artiklen: Støj- og lyddæmpende glas
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas