« Tilbage

Aluminiumsilikatglas

Sidst revideret aug 2023
Glasfakta

Til et aluminiumsilikatglas anvender man aluminiumoxid som en af hovedkomponenterne.

Specialglas defineres til forskel fra kalk-soda-silikat- og kvarts-glas ikke alene ved sin kemiske sammensætning, men som glas der er udviklet med specielle tilpasninger med skræddersyede egenskaber.

Læs om kalk-soda-silikat glas i artiklen: Floatglas fremstilles af råvarer der smeltes sammen.

Aluminiumsilikatglas ligner borosilikatglas, men har højere kemisk resistens og tåler temperaturer op til ca. 800°C. Aluminiumsilikatglas er sværere at fremstille end borosilikatglas.

Læs om borosilikatglas her.

Aluminiumsilikatglas anvendes ofte som resistorer i elektroniske sammenhænge, hvor det belægges med elektrisk ledende overflader (coatninger).

Aluminiumsilikatglas, som er baseret på konventionelt soda-kalksilikatglas, er en speciel type glas, der kan fremstilles ved hjælp af float-processen i tykkelser på kun 0,5 millimeter. Det er lidt mere ridsefast end sodakalksilikatglas og har fremragende optisk kvalitet. Elasticitetsmodulet er omkring 74.000 megapascal, transformationstemperaturen omkring 615°C. Efter flydning hærdes glassets bøjningsstyrke kemisk ved en 400°C varm ionbytningsproces. Glasset fås i øjeblikket med overfladetrykspændinger på op til 900 megapascal, hvilket er ca. en faktor 9 sammenlignet med konventionelt hærdet sikkerhedsglas.

Aluminiumsilikatglas fås under mærkenavnene Xensation og Gorilla Glass. De bruges primært til skærme til smartphones og tablets.

Læs artiklen: Kemisk hærdet glas.

I modsætning til sodakalksilikatglas indeholder aluminiumsilikatglas aluminiumoxid Al2O3, som er til stede i SiO2-glas som en AlO4-netværksdanner. Det betyder, at et silicium- eller et aluminium-atom er omgivet af fire oxygenatomer, så der er en Si-O-Al-binding.

Standard

”DS/EN 15681-1:2016 Bygningsglas – Basisprodukter af aluminium-silikat-glas – Del 1: Definitioner og generelle fysiske og mekaniske egenskaber”

Scope: Denne del af den europæiske standard specificerer og klassificerer basisprodukter af aluminiumsilikatglas, angiver deres kemiske sammensætning, deres vigtigste fysiske og mekaniske egenskaber, deres dimensionelle og deres minimumskvalitetskrav (med hensyn til optiske og visuelle fejl). Denne europæiske standard gælder for basisglas af aluminiumsilikat, der leveres i lagerstørrelser, medfølgende størrelser eller i udskårne størrelser til endelig slutbrug. Denne europæiske standard gælder ikke for færdigskårne størrelser med en dimension mindre end 100mm eller et overfladeareal på mindre end 0,05m2.


Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas