« Tilbage

Borosilikatglas

Sidst revideret mar 2023
Glasfakta

Borosilikatglas blev udviklet og fremstillet af den tyske kemiker og glassteknolog Otto Schott

Otto Schott grundlagde Schott AG i 1893, 22 år før Corning producerede mærket Pyrex. Schott AG sælger brandet under navnet "Duran".

Borosilikatglas går under forskellige navne fx: Pyrex, Tempax, Simax, Duran og Pyran.

Anvendelse

Borosilikatglas er et kemisk- og temperaturbestandigt glas, der hovedsageligt bruges til vægge og afskærmninger i laboratorieindretninger og til kemisk procesteknik .

Der udover bruges borosilikatglas i vid udstrækning som beholderglas/containerglas inden for kemi og generelt i industrien.

Borosilikatglas er resistent over for høje temperaturforskelle og har høj holdbarhed over for kemikalier. Glasset har en enestående korrosionsbestandighed og forbliver intakt, selv ved kontakt med meget aggressive kemikalier. Boroxid B2O3 anvendes til fremstilling af glasset.

Den kemiske resistens over for vand, mange kemikalier og farmaceutiske produkter kan forklares med borindholdet i glassene. Borosilikatglas er næsten upåvirkeligt over for de fleste kemikalier. Fjernelsen af glasset er meget lille, men ikke nul. Det angribes ved permanent eksponering for fluoridsyre, koncentreret, varm fosforsyre og koncentreret alkalier såsom natriumhydroxid.

Planglas

Borosilikatglas fremstilles også som planglas. En produktionsproces til dette er kendt under navnet Borofloat.

Upåvirkeligheden over for pludselige temperatursvingninger er en konsekvens af den lave termiske udvidelseskoefficient på ca. 3,3 × 10−6 K – 1, hvilket gør det anvendeligt som brandbeskyttende glas (Pyran) i bygningsdele E30 og E60.

Skueglas

Borosilikatglas bruges i skueglas i industribeholdere til inspektion og visuel kontrol af fyldninger og processer fx i henhold til standarderne:

Standarder

Det meste bygningsglas er ”Kalk-soda-silikatglas” som har en lang række standarder: DS/EN 572-1 til -9, hvor Borosilikatglas har sine egne standarder:

DS/EN 1748-1-2/ZA:2011

Bygningsglas - Specielle basisprodukter - Borosilikatglas - Del 1-2: Overensstemmelsesvurdering/produktstandard

DS/EN 13024-1:2012

Bygningsglas - Termisk hærdet borosilikatsikkerhedsglas - Del 1: Definition og beskrivelse

DS/EN 13024-2/Till. 1:2006

Bygningsglas – Termisk hærdet borosilikatsikkerhedsglas – Del 2: Overensstemmelsesvurdering/Produktstandard
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas