« Tilbage

Dekorativt glas - varmeformet, støbt eller valset

Sidst revideret apr 2024
Glasfakta

Varmeformet dekorativt glas

Varmeformet glas, er en kategori af glas, hvor formen, mønstret eller designet er indarbejdet i et stykke glas ved blødgøring eller smeltning af glasset ved høj varme eller ved en speciel fremstillingsproces fx valsning eller støbning. Når den endelige form er opnået, afkøles glasset. Varmeformet glas fås i forskellige designs, farver, tykkelser og teksturer lige fra standard eller til bruger- eller kunstner-defineret. Disse produkter kan anvendes i mange indvendige og udvendige konstruktioner og bruges ofte i offentlige kunstinstallationer.


Mønstret dekorativt glas diffrakterer og reflekterer lys

Når lys passerer gennem glas, en smal åbning eller omkring en forhindring, kan det diffraktere og danne mønstre af lys og mørke på en skærm eller et observationsoverflade. Dette fænomen kaldes interferens og er grundlaget for mange optiske apparater som diffraktionsgitter og hologrammer.

Dybden og formen af de skabte mønstre ændrer måden, lyset kommer ind i bygningen på, og tillader dagslys ind i et rum, mens det reducerer blænding og direkte sollys.


Slumping af glas

Slumpet eller "ovnformet" glas fremstilles ved at placere floatglas i en ovn over en form med den ønskede form eller mønster og opvarme det til den temperatur, hvor glasset blødgøres og "falder sammen" ned på formen. Det dannede glas afkøles derefter og kan viderebearbejdes. Hvert glas er produceret individuelt, så hvert stykke kan være unikt, eller at et kunstnerisk mønster kan bæres gennem hele installationen. Når der specificeres slumpet glas, skal man være opmærksomhed på, at der kan forekomme variation i glassets form og tykkelse, og dybe mønstre kan begrænse evnen til at varmebehandle (fx hærde) glasset.

Se mere i artiklen Slumping af glas


Støbt glas

Støbt glas fremstilles ved enten at hælde eller blæse smeltet glas i en form. Da glasset gennemgår en lang afkølingsproces, hærder det og tager formen og teksturen af formen. Typiske anvendelser for støbt glas er glasblokke, glasfliser, belysningsarmaturer, håndvaske, arkitektoniske formudtryk og kunstinstallationer. Støbt glas giver mulighed for kunstnerisk udtryk i små partier.


Fused glas

Fused glas fremstilles i en ovn, hvor man sammensmelter to eller flere typer og evt. forskellig farvet glas. Ikke alle glastyper kan smeltes sammen. Hver type og farve af glas har en udvidelseskoefficient, som er størrelsen og hastigheden, hvormed glasset udvider sig, når det opvarmes, og trækker sig sammen når det afkøles. For at sammensmelte glas skal glasstykkerne have samme udvidelseskoefficient for at undgå revner under opvarmnings- eller især afkølingsprocessen.


Når der angives smeltet glas i en installation, skal man sikre sig, at glasset kan fremstilles i de størrelser, der ønskes. Fused glas fremstilles typisk i mindre størrelser end mere traditionelt arkitektonisk glas. Nogle gange kan det være nødvendigt at opdele installationen i sektioner på grund af glasstykkernes størrelse. Nogle designs med store variationer i tykkelsen kan muligvis ikke varmebehandles.

Se mere i artiklen Fusing med planglas


Bøjet/buet glas

Bøjet eller buet glas er fladt glas, der er blevet formet til en buet form eller profil ved høj varme og en form eller en ramme. Det bruges til både funktionelle og dekorative formål og kan varmebehandles yderligere. Glassene kan fremstilles til laminerede glas eller termoruder og kan indeholde en række andre dekorative funktioner. Bøjet glas kan bruges i installationer som værn, fuldglasvægge (indvendige skillevægge af glas), vinduer, møbler, døre, brusekabiner, montrer og arkitektoniske facader.

Bøjet glas kan fremstilles i enkle eller komplekse former, dog vil alle producenter have en minimums- og maksimumsradius, de kan producere med. På grund af opvarmningsprocessen kan der være en vis optisk forvrængning i bøjet glas, men moderne teknologi har reduceret dette betydeligt.

Se mere i artiklen Buede/krumme glas


Valset glas

Også kendt som mønstret, ornament, tekstureret eller dekor glas, er valset glas, der er blevet præget med et mønster ved høje temperaturer, mens det stadig er i en smeltet eller formbar tilstand. Valset glas er i modsætning til slumpet eller ovnstøbt glas fremstillet direkte af en blanding af råmaterialer og ikke af allerede fremstillet glas. Mønstret glas kan fås i store størrelser i forskellige mønstre og kan skæres og videreforarbejdes fx til termoruder. De fleste mønstre er retningsbestemte, hvilket betyder, at mønstret løber i én retning. Når man overvejer glasstørrelsen, skal mønsterets retning også tages i betragtning. Nogle mønstrede glas kan varmebehandles eller lamineres.

Se mere i artiklen Translucent glas


U-profileret glas

U-profileret eller kanalglas er et strukturelt glassystem, der ofte anvendes til lystransmitterende vægge. U-profileret glas anvendes til facader blandt andet til parkeringshuse og trappetårne og til bygninger, hvor man ikke ønsker indkig. U-profileret glas anvendes også til indvendige glasvægge.

Se mere i artiklen U-profileret glas


Personsikkerhed

Sikkerhedsglas kan være et krav under visse omstændigheder, såsom brusekabiner, indvendige skillevægge og døre. I disse tilfælde kan det dekorative glas være lamineret eller termisk hærdet, der er prøvet og klassificeret til sikkerhedsglasstandarder.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas