Buede / krumme glas

Sidst revideret maj 2019
Glasfakta
Buede eller krumme glas bruges blandt andet som designelementer i både facader og indvendige konstruktioner som døre, skillevægge, vindeltrapper, afskærmninger men også til ovenlysvinduer og meget andet. Bøjet glas fås både som enkeltglas hærdet og uhærdet samt som lamineret glas, også hærdet eller uhærdet og som termoruder. Glasset kan laves cylinderbøjet, sfærisk eller konisk bøjet.

Fremstillingen af bøjede laminerede glas med huller, hvor glasset skal boltes som eksempelvis ved glasværn, er meget kompleks og vanskelig på grund af måltolerancer. Bøjning af glas kan udføres efter følgende metoder.

Bøjning ved varme
Kold bøjning
Lamineret bøjning
Let bøjning i en flad hærdeovn

Bøjning ved varme - Tyngdekraft bøjning

Ved bøjning med varme bruges forme, som gør det muligt at tilpasse glasset til den ønskede form. Glasset, såvel som formen, opvarmes til 580-600 ° C. Bøjning baseres udelukkende på tyngdekraften, efter at glasset er sunket ned ved sin egen vægt (gravity) på formen, afkøles ovnen og formen langsomt under kontrol for at undgå resterende spændinger i glasset.
Denne metode gør det muligt at fremstille et breder udvalg af former på glasset, for eksempel en mindre radius og bøjning i flere retninger. Processen tilfører ikke mekanisk styrke til glasset eller evnen til at modstå temperatursvingninger.

Metoden er velegnet til lamineret sikkerhedsglas til frontruder i biler, da glasset kan bøjes parvis.
Brugen af varmbøjet glas kræver laminering til alle bygningsmæssige anvendelser.

Tryk bøjning

Sfærisk buede glas (dobbelt krumme) til for eksempel forruder kan fremstilles ved trykbøjningsmetoden. Glasset opvarmes mens det transporteres på ruller gennem en ovn og formes derefter, mens der stadig påføres varme, i en todelt form, der består af Patrize (positiv) og Matrize (negativt). Ved denne fremgangsmåde er det muligt at forme glas på op til en tykkelse på 8 mm, med krumningsradier mere end 450 mm og op til en pilhøjde på 200 mm. Mindste radius for hærdet glas er ca. 200 mm. for floatglas ca. 50 mm. Glassene kan videreforarbejdes til laminerede glas eller termoruder.

Laminationsbøjning

Ved laminering kan bøjning og deformering ske i lamineringsprocessen uden at det egentlige glas bøjes ved en termisk proces. Her bliver det lagdelte, men endnu ikke forbundne glas placeret i en autoklave og tvunget ind i en støbeform. Det laminerede glas får efterfølgende denne form, hvorved stivheden øges. Temperaturen i autoklaven er ca. 120-140 ° C, trykket er omkring 12 bar.
Efter fremstilling af det bøjede laminerede glas bliver formen fjernet, og der sker en vis tidsforsinket krybning, hvilket skyldes de viskoelastiske egenskaber af de mellemliggende lag. Det bør sikres, at den sammensatte folie har tilstrækkelig stivhed til den planlagte levetid af det laminerede glas under de forventede temperaturforhold. Bøjet lamineret glas specialfremstillet til hvert projekt. Til små radier kan glasplader lamineres sammen, for at danne et sikkerhedsglas til glasskærme og glasværn.

Kold bøjning (monteret bøjning)

Ved kold bøjning tilføres der ikke kulde, men bøjningsprocessen forgår ved rummets normale temperatur. Processen starter ved at sætte glasset i en ramme, som mekanisk bøjer glasset til den ønskede form. Glasset er limet eller skruet direkte ind i rammen. Rammen er så klar til installation i bygningen.

Bøjningsradiusen er normalt ret stor, hvilket betyder, at der kun er en lille bøjning af glasset. Jo tyndere glasset er, desto lettere er det at bøje.

Kold bøjning kan udføres på enkelt lag glas og på lamineret glas. Ved bøjning af et lamineret glas kræves der stor styrke af mellemlaget. Kold bøjning kan udføres, når glasset allerede er hærdet.

Bøjning og hærdning

Hærdet buet glas anvendes til glas, hvor der kræves sikkerhedsglas. Bøjningsproces foregår ved opvarmning, bøjning og hurtig afkøling af glasset. Denne fremstillingsproces skaber overfladespændinger, som øger styrken af de buede glas op til 5 gange, det reducerer risikoen for termisk brud og øger modstanden mod belastning fra vind, sne osv.

I bøjnings- og hærdningsprocessen opvarmes glasset først til over 630 grader. Efter opvarmning bøjes glasset til den ønskede radius i en bøjningsstation. Selvom processen oftest anvendes til cylindriske former, er det muligt at producere små tovejsbøjning ved at vinkle glasset under processen.
Glasset kan bøjes i den retningen, hvor glasset flyder, hvilket er kendt som længdebøjning. Det kan også bøjes på tværs, som kaldes tværgående bøjning. Kvalitet er altid et vigtigt parameter, og bøjning på langs af glassets retning giver det bedste optiske resultat.

Bøjet og hærdet glas giver god mekanisk styrke og holdbarhed mod skiftene temperaturer. Den maksimale bøjningsvinkel er normalt 90 grader.

Let bøjning i en flad hærdeovn

Processen (differential quenching) virker på følgende måde: Glasset opvarmes til over 630 grader som ved almindelig hærdning af glas, men herefter afkøles top og underside af glaspladen ved forskellige temperaturer. Det betyder, at man indstiller et andet sætpunkt for slukningstrykket på øverste og nederste side. Som følge heraf fås en lille bøjning af det flade glas. En nøjagtig gentagelse af denne proces er ikke den samme som med en bøjnings hærdeovn. Så denne proces er ikke anvendelig i højt profilerede facadeprojekter, men man kan lave mindre, let bøjede facadeprojekter, med denne proces. Processen er mere egnet til bøjning af glas til anvendelse i individuelle interiør formål.

Brug af buet glas

Den visuelle effekt er ikke det eneste attraktive aspekt ved buet glas, overraskende nok er buet glas også yderst effektivt, når det anvendes i facader. Bøjningsprocessen gør glasset modstandsdygtigt overfor belastning.
I praksis er buede glasløsninger fremragende i strukturelle anvendelser og kan reducere brugen af andre byggematerialer.

Alle buede ruder kan anvendes til termoruder og kan påføres de fleste forskellige belægninger, herunder antireflekterende, dichroic, translucente, spejl, lavemissions eller solafskærmende belægninger.

Se også artiklen: Formgivning af bilruder

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev