« Tilbage
Solafskærmende_A_Illu

Solafskærmende glas, valg af typer og muligheder

Sidst revideret sep 2023
Glasfakta

Der findes mange typer af solafskærmende glas

Glasindustrien tilbyder forskellige typer af solafskærmende glas: gennemfarvede glas, belagte glas med lavemissionsegenskaber (energiglas), samt en lang række multifunktionelle glas som selvrengørende solafskærmende-energiglas.

Glas med silketryk kan anvendes for at få en vis solafskærmende effekt.

Hvilket solafskærmende glas skal man vælge?

Når der vælges solafskærmende glas af hovedsagelig æstetiske grunde, kan der frit vælges design. Hvis farven er vigtig, så vælges måske først og fremmest de gennemfarvede eller farvede belagte. I øvrige tilfælde er valget afhængigt af, hvor meget en lav g-værdi dvs. total solenergitransmittans prioriteres i forhold til høj lysindstråling. Der er flere farveneutrale solafskærmende-energiglas i varierende afskærmning at vælge imellem.

Læs artiklen: Solafskærmning i glasset mindsker behovet for køling og ventilation.

Kombinationer med andre funktionsglas

Alle solafskærmende glas kan (med få undtagelser) kombineres i termoruder med øvrige funktionsglas med brandbeskyttende glas, lydreduktion, sikkerhedsglas, sikringsglas, dekor med flere.

Solafskærmende-energiglas kan med fordel kombineres med selvrengørende belægning, Når der er risiko for udvendig kondens (ved lav U-værdi) kan antikondens belagte glas kombineres med en solafskærmende belægning. Anti-kondensbelægningen er på vinduets yderste glasoverflade hvilket gør at overfladetemperaturen bliver højere end dugpunkt temperaturen og at der ikke dannes kondens.

En god ide at teste valg af glas, specielt ved store investeringer

Til et nyt facadedesign med nye og uprøvede funktioner og løsninger, er det en god ide med en mock-up test. Æstetiske faktorer som farver kan her afklares inden produktion af glasset, og testen kan afdække tekniske detaljer og verificere ydeevne. 

Læs artiklen Mock-up test.

Placeringen i ruden

Det solafskærmende glas er altid placeres yderst i en termorude med belægningen mod mellemrummet for at give maksimal solafskærmning og for at reducere risikoen for termisk brud på grund af høj solenergiabsorption.

Gennemfarvede glas kan monteres (yderst) både som enkeltglas i koblede vinduer og i termoruder.

Hærdning og laminering

Da solafskærmende glas absorberer meget solenergi, er det i visse tilfælde nødvendigt at hærde glasset for at eliminere risikoen for termisk brud. Ved at belægge det solafskærmende glas på jernfattigt glas så minimeres absorption og behovet for at hærde glasset.

Solafskærmende-energiglas kan leveres i hærdet eller lamineret udførelse. Gennemfarvet glas kan håndteres som klart floatglas dvs. hærdes, lamineres og bøjes.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas