« Tilbage

Belagt glas, Coated glas

Sidst revideret okt 2022
Glasfakta

Belægning eller coatning, som det hedder på engelsk, findes på stort set alle ruder der anvendes i termovinduer i dag. Det kan være med et eller flere belagte glas, både som energiglas (lavemissionsbelægning) for at opnå en lavere U-værdi og som solafskærmende-energiglas dvs kombineret lavemissionsbelægning (lavere U-værdi) og solafskærmende belægning for reduceret g-værdi.

Belægninger findes på basisglas som almindelig floatglas, varmebehandlet (hærdet og varmeforstærket), og lamineret glas. Derudover findes der flere special belægninger: antirefleks, selvrengørende.

Se artikel om "Selvrengørende glas".

Belægningen tilfører på glasset funktioner som lystransmittans, lysreflektans, farve, termisk transmittans (U-værdi), total solenergitransmittans (g-værdi) og UV-transmittans.

On-line/off-line

Belægninger kan udføres på flere måder dels som ”on-line” coatning dvs direkte i floatprocessen i en kemisk proces, hvor belægning sker på det varme glas fx som ”chemical-vaour deposition”, eller ”off-line” efter at glasset er produceret og behandlet oftest som ”sputtering proces” hvor metalioner ved hjælp af gas bombarderer glasoverfladen i et vakumkammer i op til 12 lag.

Fejlmuligheder

Pinholes er et punkt på belagt glas, hvor der ikke er belægning dvs med delvist eller totalt fravær af belægning, som ses som kontrast til normalt klare glas som belægningen er lagt på og derfor oftest ses, når det ses i transmission gennem glasset, hvor det vil være at se som lyse pletter.

Se artikel om "Pinholes i belagt/coated glas".

Standarder

I serien af DS/EN 1096 findes flere funktioner beskrevet:

De europæiske standarder definerer karakteristika, egenskaber og klassifikation af coated bygningsglas.

Definitioner og klassifikationer i Del 1.

Prøvningsmetoder og procedurer, som er anvendt til at etablere holdbarhed, er angivet i Del 2 og 3.

Fabriks produktionskontrol og Ydeevnedeklaration (iht Byggevareforordningen dvs CE-mærkning), inklusive Anneks ZA, er angivet i Del 4.

Prøvningsmetoder til fastlæggelse af ydeevnerne for selvrensning af coated glas er i Del 5.

Standarderne omhandler coated glas til beboelses- eller erhvervsejendomme.

Standarden omhandler ikke:

- polymeric film limet på glas

- spejle

- emaljeret glas
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas