« Tilbage

Selvrengørende glas

Sidst revideret apr 2020
Glasfakta

Vinduespudsning er et job, mange gerne vil slippe for.


Man kan nu slippe for at pudse den udvendige side af vinduets yderste glasoverflade. De selvrengørende glas har en unik dobbeltvirkende funktion, som anvender naturens egne kræfter for at holde glasset fri for organisk snavs.


Selvrengørende glas kan godkendes iht. DS/EN 1096-5

Siden 2016 har det været muligt at få prøvet glasset iht. CEN standard ”DS/EN 1096-5: Bygningsglas - Belagt glas - Del 5: Prøvningsmetoder og klassifikation af den selvrensende evne ved overflader af belagt glas”. Denne prøvning udføres under omstændigheder som skal ligne udendørs miljø, snavs, regn og solstråling.


Nedbryder snavs

Selvrengørende glas er et klart floatglas med en usynlig belægning af titandioxid på ydersiden. Når belægning udsættes for dagslys og normal luftfugtighed dannes et aktivt lag, der giver glasset to nye egenskaber. Dels løsner og nedbryder det de organiske snavspartikler og dels forsvinder overfladespændingen så regnvand nemt kan skylle glasset rent uden at efterlade rander.


Titandioxid belægningen aktiveres af luftfugtighed i kombination med den ultraviolette stråling fra solen. Det selvrengørende glas nedbryder i en fotokatalytisk proces de skadelige kvælstofoxider til harmløse og opløselige nitrater, der skylles væk, når det regner. Således hjælper titandioxid belægning på glas med at rense forurenet luft.


Titandioxid er kun en katalysator, det vil sige, den forbruges ikke. Så længe glasset findes og får dagslys og normal luftfugtighed, er belægningen aktiv.


Vasker snavs væk

Den aktiverede overflade er hydrofil, hvilket betyder at den overfladespænding, der normalt forårsager dråbedannelser (på almindeligt glas der er hydrofob) forsvinder. Det betyder, at vandet lettere spredes ud over glasoverfladen og tager det løsnede snavs med, når det løber af. Glasoverfladen tørrer hurtigt sammenlignet med almindeligt glas uden at efterlade rester af snavs eller grimme rander.


Behøver man aldrig rengøre?

Ved langvarig tørke eller på overflader, hvor regnvand ikke når ind, kan det blive nødvendigt at rengøre. Oftest rækker det med at spule med vand, men der kan også bruges en blød klud og mildt rengøringsmiddel uden slibemiddel. Brug ikke vinduesskraber, der kan beskadige belægningen.


Placering og håndtering

Selvrengørende glas kan kombineres med andre glas i termoruder eller koblede konstruktioner. Glasset skal selvfølgelig placeres med belægningen udad. Selv om belægningen er hård, kan den ridses med skarpe genstande, ståluld eller rengøringsmidler med slibemiddel. Selvrengørende glas må ikke komme i kontakt med materialer, hvor silikoneolier frigøres.


Montage

Anvend ikke silikone eller silikoneolier i konstruktioner med selvrengørende glas, da det kan sprede sig over den selvrengørende belægning flere centimeter ind på glasset.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas