« Tilbage

SentryGlas®- ionoplast, oprindeligt udviklet til orkansikring af facader

Sidst revideret feb 2020
Glasfakta

Fem gange stærkere og op til 100 gange stivere end konventionelle lamineringsmaterialer

SentryGlas®- ionoplast laminat er oprindeligt udviklet til orkansikring af facader på højhus i USA. Anvendelsen af laminatet er vokset betydeligt, da man har erkendt at ydeevnen ved beskyttelse mod orkaner også kunne være gavnlig for mange andre aspekter af en bygning, herunder facader, glastag, gulvglas, baldakiner, glasværn, døre og skillevægge.

Stivhed og elastiske egenskaber

Hvis to glas, der ligger oven på hinanden, er anbragt under belastning, begynder de at bøje (forskyde) uafhængigt. Forskydning sker mellem de to indre overflader, som er i direkte kontakt med hinanden. Dette skyldes, at en af de to overflader strækkes, mens den anden komprimeres. Hvis begge glas lamineres med et adhæsivt polymer mellemlag, skal dette være i stand til internt at kompensere for de forvrængende forskelle (dvs. absorbere forskydningskræfter).

Sentry fordele

SentryGlas®- ionoplast laminat er ca. fem gange stærkere og op til 100 gange stivere end konventionelle lamineringsmaterialer. Med denne form for styrke kan glasset være et mere aktivt konstruktionselement i bygningsfacaderne og åbner op for designmuligheder, som ikke eksisterede før. Udover sin styrke bevarer Sentry-mellemlaget klarhed - selv efter mange års brug. I modsætning til andre mellemlag er Sentry-mellemlag meget mindre sårbart over for fugteksponering og gulning over tid.

Væsentlige fordele

Sammenlignet med PVB-laminater giver Sentry betydelige muligheder inden for følgende områder:

Lamineret glas med Sentry-mellemlag er ikke kun klarere end andre sikkerhedsglas, det forbliver også klart over tid. Med en Yellowness Index (YI), der begynder ved 1,5 eller mindre holder Sentry sin oprindelige klarhed efter mange års brug. Til sammenligning er YI for PVB-alternativer 6-12. Dette betyder at SentryGlas har ekstra gennemsigtighed og en mere forudsigelig farve i lamineret glas, hvilket kan være mere i overensstemmelse med den glasfarve, der er valgt til et projekt.

Høj Yellownes Index giver grønlig tone

Med et højere YI end Sentry giver PVB-mellemlag ofte en svag "grønlig" effekt i glasset efter mange års brug, mens Sentry-mellemlag har en mere gunstig "blå" farvetone over tid. Klarheden af Sentry-mellemlag er permanent, og laminatet vil under normale forhold som f.eks. korrekt laminering ikke blive gul.

UV-transmittans

Nogle bygninger kræver glas med høje UV transmittans egenskaber, andre med lav transmittans. For eksempel skal der ved udformning af kontrollerede omgivelser for dyr eller planter iagttages ekstra forsigtighed for at levere ufiltreret, bredspektret lys så tæt som muligt på artens normale habitat og miljøforhold. Fuldt spektrum lys indbefatter ultraviolette (UV) stråler i bølgelængder, der er for korte til det menneskelige øje at detektere. Bølgelængder af lys i UV-A og UV-B-rækker er for eksempel af særlig interesse for mange naturlige arters sundhed og overlevelse.

Øget transmittans af naturligt ultraviolet lys til dyr og planter

SentryGlas® Natural UV er et strukturelt mellemlag til sikkerhedsglas, der kombinerer styrken, sikkerheden og kantstabiliteten af Sentry-mellemlaget med øget transmittans af naturligt ultraviolet (UV) lys. Sentry-mellemlag kan fremstilles med en speciel høj UV-transmissions evne, der er egnet til brug i botaniske haver eller andre specielle miljøer, hvor eksotiske planter, fisk, krybdyr og insekter kræver unikke UV-strålingskrav. Brug af Sentry med Natural UV med floatglas eller jernfattigt floatglas kan dramatisk øge UV-transmittansen gennem de laminerede glas. UV-transmittans niveauet af et lamineret glas er stærkt afhængig af transmissionsniveauet, af det valgte glas ved den krævede tykkelse for en given struktur. I almindelighed ved at specificere SentryGlas® Natural UV sammenlignet med andre typer lamineret glas, er niveauet af UV-transmissionsevne i sig selv højere på grund af den mulige reducerede glastykkelse.

Blokering af UV stråler

Andre laminerede glasanvendelser kan kræve lavere transmittans egenskaber. For eksempel kan et laminat der blokere UV-stråler anvendes i glasset for at minimere mængden af naturligt UV-lys til en detailforretning, for at beskytte tekstiler og læder mod at blive beskadiget.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev