« Tilbage

Elektrokrome Smart glas

Sidst revideret jun 2022
Glasfakta

Med Smart Glas kan man styre mængden af lys, og varme, der passerer igennem glasset.

Smart glas til vinduer i bygninger giver enkeltpersoner mulighed for at justere lyset, der passerer gennem glasruderne.

Et smart glas er fremstillet med den hensigt at man kan styre mængden af lys, og varme, der passerer igennem det. Med et tryk på en knap, kan glasset skifte fra transparent til helt uigennemsigtig. I modsætning til persienner, er smart vinduer i stand til delvist at blokere lys, samtidig med at man kan have en klar opfattelse af, hvad der ligger bag vinduet.

"Smart Glasses" har den fordel, at man med den ekstra bekvemmelighed et teknologisk avanceret vindue giver, får et lavere energiforbrug og ikke har behov for persienner eller anden indvendig solafskærmning.

Det grundlæggende koncept bag alle smarte vinduer er det samme, men de anvender forskellige teknologier og metoder til at udnytte lyset og blokere for lyset. I denne artikel vil vi fokusere på tre forskellige teknologier: Flydende krystal, elektrokromisk og suspenderet-partikel-enhed (SPD).

Flydende krystalglas

Flydende krystalglas er et lamineret glas, med mindst to klare eller farvede glasplader og en flydende krystal film, samlet mellem mindst to plastmaterialer. I dette vindues normale "off" tilstand, er ruden gennemskinnelige mælkehvid. Når der tilføres strøm, bliver det svagt uklar. Skiftet mellem de to tilstande er næsten øjeblikkelig. Da det er en lille forskel der er mellem de to tilstande, og fordi det kræver konstant energi til at opretholde den klare tilstand, giver det flydende krystalvindue ingen energibesparende fordele. Flydende krystalruder er designet til brug i interiører, herunder skillevægge, montrer, og skærmvægge.

SPD vinduer

SPD smart vinduer er konstrueret ved hjælp af to ruder af glas adskilt af en ledende film med suspenderede, lysabsorberende, mikroskopiske partikler. Når der ikke er elektrisk spænding til filmen, absorberer partiklerne lys, hvilket gør glasset mørke. Når der tilføres spændingen, indstiller partiklerne sig og tillader lys at passere igennem. Ved blot at justere den elektriske spænding manuelt eller automatisk, kan mængden af lys, der passerer gennem et SPD-glas styres hurtigt og præcist.

Selv om denne type vindue er i stand til at ændre funktion blot ved tryk på en knap, er ulempen at det er nødvendigt med elektricitet for at holde vinduet gennemsigtig.

Elektrokrome vinduer

En konkurrerende teknologi til SPD smart vinduet er det elektrokrome smarte vindue. Elektrochrome vinduer består af to ruder med flere lag film i sandwich konstruktion i mellem. Vinduet virker ved, at der passerer lavvolt elektriske ladninger henover en mikroskopisk tynd belægning på glasoverfladen, og herved aktiveres belægningen, som skifter farve fra klar til mørk. Den elektriske strøm kan aktiveres manuelt eller ved hjælp af sensorer, der reagerer på lysintensitet. En fordel ved elektrokromiske smart vinduer er, at det kun kræver elektricitet til at ændre sin opacitet, men ikke til at opretholde en bestemt tone.

Hvad skal man vælge

Det ser ud til, at der er flest fordele ved SPD smart vinduer frem for det flydende krystalglas og det elektrokrome vindue. Elektrokrome glas reagerer langsomt, har begrænset levetid, og har en "iris effekt", hvor farveskiftet begynder ved de ydre kanter af vinduet og flyder ind mod midten. Flydende krystalglas er enten klart eller uigennemsigtigt uden mellem stadier, og kan ikke blokere for lyset, hvilket begrænser dets brug til indvendige løsninger.

Læs også artiklen Dynamisk eller smart glas med elektrokrome virkemidler
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas