« Tilbage

U-værdi, isoleringsevne i 2-lags og 3-lags termoruder

Sidst revideret okt 2018
Glasfakta

Glassets grundfunktion er fortsat at lukke lys ind

Den oprindelige funktion for vinduesglas var at slippe dagslys ind samtidig med, at det gav beskyttelse mod vejr og vind. Glassets grundfunktion er fortsat den samme, men glasset kan nu indeholde flere funktioner i en og samme kombination.


Bedst mulige indeklima med laveste energiforbrug

I dag er målsætningen, at skabe det bedst mulige indeklima med det laveste energiforbrug og miljøpåvirkning. Kravet til glaskonstruktioner er helt forskellige i en bygning med varmeoverskud (eksempelvis kontor) sammenlignet med bygninger med varmeunderskud (eksempelvis boliger).


Energiglas

Energiglas forbedrer indeklimaet ved, at reducere kuldenedfald og kuldestråling. Desuden reducerer energiglas behovet for opvarmning og er på denne måde med til at forbedre klimaforholdene generelt. En energirude er fuldt tilstrækkeligt for normale vinduesstørrelser. Vil man have større og højere vinduer, kræves der lidt mere for at undgå kuldenedfald og kuldestråling.


U-værdi

Isoleringsevnen (U-værdi W/m²K) i en termorude afhænger af:

Emissionsfaktor for:

Klar float: ε=0,84,

Energiglas f.eks: Softcoated: ε=0,037-0,013, Hardcoated: ε=0,17


Der er to tal i rækkerne med argon, da standarden DS418 foreskriver, at U-værdi skal oplyses med en decimal. Det viser sig i praksis at der bruges to decimaler. Derfor oplyses begge tal.


Nogle felter er fremhævet med blå baggrund, de viser laveste værdi med korteste afstand/mindst pladskrævende. Det viser,at U=1,1 f.eks. til udskiftning af gamle termoruder kan få laveste U-værdi med krypton, hvor der ikke vil være plads til tykkere termorude med argon!


Glassets tykkelse har ikke indflydelse på isoleringsevnen i termoruder, kun ved meget tykke glas kan det få en lille betydning.


Læs artiklen: Bringer 3-lags ruder os ud af fokus
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas