« Tilbage

Bringer 3-lags ruder os ud af fokus?

Sidst revideret okt 2018
Glasfakta

Vil flere glaslag i termoruderne have indflydelse på personernes velbefindende?

Videnskabelige undersøgelser påviser mulige indvirkninger på det kropslige velbefindende i forbindelse med valg af bygningsglas.

De seneste udenlandske erfaringer viser, at bestemte glastyper under visse omstændigheder har indflydelse på menneskets indre ur og dermed også dets produktivitet, træthed og søvnløshed. Glasproducenterne er således udfordret, men også videnskaben og lovgiverne.

Trenden med fokus på energispareforanstaltninger kræver indsats på materialesiden med ønsker og krav om bedre energieffektive produkter. Egenskaberne for både varme- og lydisolerende vinduer bliver stadigt udviklet. Forskning viser imidlertid, at der er en sammenhæng mellem valg af glastype og følgevirkning af lysindfaldet gennem glasruden. Se nedenstående figur.


[T2] Enkeltlags floatglas, [T5] 2-lags termoglas, [T7] 3-lags termoglas, [T10] 3-lags termoglas med lamineret glas

Lysintensiteten for flerlags glas ændres væsentligt i negativ retning ligesom rumforhold og omgivelserne har indflydelse.

Ændringer i lysintensiteten over et døgn samt lyskvaliteten (lyseffekt, forskydning i lysbølge-længde) har indflydelse på den menneskelige organisme.

Lysindfald påvirker gennem øjet og regulerer dannelsen af melatonin, som er et hormon der styrer kroppens indre ur, giver bedre søvn og modvirker alderdomsrelaterede sygdomme. Opstår der et forhøjet indhold af melatonin i kroppen, som for eksempel om vinteren, kan dette få negative konsekvenser i form af en vinterdepression.

Videnskabelige undersøgelser i det synlige område for lys (380 – 780 nm) viser, at de største virkninger af melatonin-undertrykkelse nås ved en bølgelængde på 460 nm.

Der kan således opstå behov for en nærmere undersøgelse af dagslysforholdene i det aktuelle byggeri i forbindelse med valg af glastype samtidig med kontrol af indeklimaet.

Læs artiklen: U-værdi i 2-lags og 3-lags termoruder

Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev