« Tilbage
Holmegaard Værk

Holmegaard Værk - historien fortalt i glas

Sidst revideret jun 2022
Glasfakta

Holmegaard Værk - Glassamlingen.

Vaser, lamper, skåle, unika i glas, bestsellere og glemte pragtværker. Glas fra hele Holmegaards levetid.

En slags genbank. Det er det eneste sted, hvor man har bevaret så mange dele fra dansk glasproduktion.

På hylder, der tårner sig imponerende syv meter op i luften og 40 meter i bredden, står man overfor 200 års historie – fortalt i glas. Samlingen, der er en af Nordens største og vigtigste, rummer mere end 40.000 unikke stykker glas. Her gemmer sig nogle af Holmegaard Glasværks største skatte. Der er førsteudgaver og prototyper af alt fra Provence-skålen til Lotus-stagen og fantastiske unika fra nogle af vores største kunstnere. Samlingen indeholder glas fra blandt andet Holmegaard, Kastrup, Odense/Fyens og Hellerup glasværker. Nu bliver glassene for første gang præsenteret samlet og – for de flestes vedkommende – på stedet, hvor de er blevet til.

På Holmegaard Værk kan man frem til 23. oktober se udstillingen "Picasso - En hyldest til keramikken"


Hebsgaard

Kom med ind i et fantastisk, funklende, glimtende univers af glaskunst, når Per Steen Hebsgaard viser udvalgte værker fra sit mangeårige virke som glarmester med et kunstnerisk tvist. Det er Hebsgaards hænder, der vækker glasværker af koryfæer som Per Kirkeby og Bjørn Nørgaard til live. Han er kunstnernes foretrukne håndværker, og værkerne spænder over alt fra små glasfade til store malerier og skulpturer med smæk på form og farver.

Per Steen Hebsgaard fortæller i udstillingens podcasts om de mange års arbejde med glasset og samarbejdet med kunstnere, der hver især har andre hjemmebaner, men alle har udfoldet sig i et kunstnerisk samarbejde med den garvede glarmester med det kunstneriske blik.

Holmegaard Værk en historisk fusion mellem fortid og fremtid

Med fokus på design og kunsthåndværk bliver Holmegaard Værk katalysator for erhvervsudvikling, uddannelse, gastronomi og natur- og kulturhistoriske kvalitetsoplevelser. Et sted fyldt med stemningsmættede stunder for hele familien og sted for landets dygtigste design- og kunsthåndværkere.

Holmegaard Værk er Danmarks nye centrum for glaskunst, fordi Danmark har brug for, at kreativitet og håndværk genindføres som hovedfaktor, når mennesker er sammen, når livet skal nydes, når traditioner hyldes, og når lokal og international vækst tager udgangspunkt i uforfalsket og unik designkultur.

Holmegaard og Kähler

Tag et kig ned gennem udstillingen af glas og keramik, og se, om du kan spotte noget fra din barndom. Glassene fra Holmegaard og keramikken fra Kähler har været med til bords gennem næsten 200 år og har sneget sig ind i vores hjem som brugskunst, emballageglas og kunst. Her er et af de allerførste mælkefade fra Kählers begyndelse i 1839, smukke glas udført til kongelige bryllupsgaver og unika, der kan give enhver glaselsker et fjernt, drømmende blik.

Hør designernes historier om inspirationen fra de buldrende 1920'ere, om nye stilretninger, der afspejler sig i glasset, og om arbejdet med materialerne, der kræver hver deres. Essentielt for begge er et tæt samarbejde mellem håndværkere og kunstnere, som sammen skaber den magi, der tegner vores fælles kulturhistorie.

Læs om Glasproduktion i Danmark fra renæssancen til nu
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas