« Tilbage

E-glas, Glasfibre, Continuous Filament Glass Fiber Products

Sidst revideret sep 2022
Glasfakta

Glasfibre er kategoriseret inden for en gruppe mineralfibre der er fremstillet (man-made mineral fibres MMMF), modsat fibre der kommer direkte fra klipper/sten. Af andre navne /forkortelser der anvendes til glasfiber er MMVFs, som står for man-made vitreous fibres, og SVFs der står for synthetic vitreous fibres.

Glasfibre er lavet af smeltet sand og andre uorganiske materialer under stærkt kontrollerede forhold.

Sammensætning af Kontinuerlig Filament Glasfiber

Den fremherskende glassammensætning for kontinuerlige filamentglasfiber er kendt som E-glas, der anvendes til størstedelen af verdens produktion af glasfibre. E-glas tilhører gruppen calcium-aluminium-silikatglas.

Bor er generelt et vigtigt element i E-glas, natrium og kalium holdes på lave niveauer for at opretholde acceptable elektriske egenskaber. I de seneste år, har man udviklet alternative E-glas formler uden bor, der kan bruges i de fleste applikationer, dog ikke til trykte ledningstavler og rumfartsapplikationer.

For nogle applikationer, der kræver specifikke egenskaber, fx høj mekanisk styrke, højere temperatur

modstand, forbedret modstand mod korrosion, modstand mod alkali i cement, høje dielektriske egenskaber, fremstilles kontinuerlige filamentglasfibre af andre glasgrupper som C, D, R, AR og S.

Fremstilling af kontinuerlige filamentglasfiber

Glasfibre er et højteknologisk produkt, som fremstilles ved en kontinuerlig trækproces gennem kalibrerede huller i bøsninger ved konstant hastighed, hvilket fører til en meget snæver variation i filamentdiameter.

I et givet produkt adskiller fibrenes diameter sig ikke meget fra middelværdien eller nominel diameter. Den typiske diameter for kontinuerlige glasfiberprodukter fremstillet af Medlemsvirksomheder i Glass Fibre Europe varierer i størrelse fra 6 til 25 mikron hvor størstedelen af produkterne er 9 mikron eller større i diameter.

Et andet kendetegn ved fremstillingsprocessen er, at det giver en parallel orientering til kontinuerlige filamenter, der udgør fiberbundterne.

Yderligere forarbejdning af kontinuerlige filamentprodukter genererer ingen ændring i diameter eller i

den parallelle orientering af filamentbundter.

Filamenter

Filamenter, (af latin filamentum, afledt af filum 'tråd'), endeløse tekstilfibre, fremstillet af en eller flere spindmasser presset gennem dysehuller af varierende form og størrelse, lex.dk
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas