« Tilbage

Bilruder med kantmaling, prikker og striber

Sidst revideret dec 2023
Glasfakta

De fleste frontruder i køretøjer har en maling – oftest sort – rundt i hele kanten.

Malingen har en funktion

I dag er stort set alle frontruder klæbet fast. For at skjule den bagvedliggende klæbemasse/lim dækker bemalingen for kantlimningen.

Bemalingen skærmer dermed limen for at blive udsat for solens nedbrydende UV-stråling, og virker også mere æstetisk pænt med en klart defineret kant rundt om glasset.

I 1950'erne og 60'erne skiftede bilproducenter fra at bruge metalafslutninger til at bruge klæbemidler til at holde glasset på plads. Det var herefter at den sorte kant blev standard på stort set alle køretøjers forruder, for at sikre en god vedhæftning og beskytte limen.

Bemalingen giver en grovere overflade for klæbemidlet at hæfte sig til, der hvor forruden er punktfastgjort mellem glasset og køretøjets ramme. Dette hjælper med at sikre, at klæbemidlet kan danne en stærk forsegling hele vejen rundt om forruden for at holde den ordentligt på plads.

Prikker eller striber i kanten

På mange bilruder er der også sorte prikker eller tykke og tyndere striber, langs rudekanten, som også har en funktion, da de er med til at fordele temperaturen jævnt, dels for at mindske optisk forvrængning eller linsevridning, men også nedsætter risikoen for termisk brud. Glasset med den massive sorte kant i rudekanten opvarmes meget hurtigere end glasset i den gennemsigtige del af forruden, hvilket kan skabe en optisk forvrængning, der får enten lige linjer til at se krumme ud eller bøjede indad mod midten, hvor prikkerne og 
striberne vil fordele varmen mere jævnt.


Se mere om Termisk brud

Lamineret forrude

Forruder er en lamineret konstruktion. Lamineret glas fremstilles ved at indlægge et plastlag, en folie (oftest PVB) mellem to planglas. Efter bøjningen af de to glas samles de som en sandwich glas-folie-glas, der opvarmes og presses sammen under tryk i en autoklave, indtil laminatet er fuldt vedhæftet og optisk klart. Denne konstruktion giver øget sikkerhed og sikrings funktioner, da folielaget holder glassplinter på plads og modstår gennemtrængning.

Se mere om Formgivning af autoruder, ruder til biler 
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas