« Tilbage

Glas til brændeovne

Sidst revideret sep 2021
Glasfakta

Glasset giver kig til flammerne i bålet

De seneste år er der sket meget inden for design af brændeovne. Et af de elementer, der design- og udtryksmæssigt har udviklet sig mest, er glasset. Jo større glas og kig til de dansende flammer, des bedre, det skal føles som om, der er tændt bål i stuen. Store glasflader, der giver et maksimalt indkig til flammerne gerne fra flere sider, bliver vægtet højt. Der produceres ikke kun flade glas til brændeovne, det er også muligt at fremstille buede og vinklede glas.


Glasset hjælper til en renere forbrænding og behagelig temperatur

Glasset i brændeovnen har betydning for, at man opnår en ren forbrænding, samt hvor meget varme man får ud af brændet. I en åben pejs eller et ildsted, forsvinder mellem 60-85% af varmen direkte op i skorstenen, i en god lukket brændeovn med glaslåge er der bedre udnyttelse af varmen op til 75% bedre end en åben pejs.


I en åben pejs sker lufttilførslen til forbrændingen uhindret og ukontrolleret, hvilket også giver en ukontrolleret forbrænding, dermed forsvinder varmen op i skorstenen i stedet for at blive ledt ud i rummet. I en lukket brændeovn med glaslåge foregår lufttilførslen kontrolleret ved hjælp af ovnens luftspjæld, der kan reguleres manuelt eller ved hjælp af automatik i brændeovnen. Det giver en ren og stabil forbrændingsproces og mere behagelig temperaturniveau i rummet.


Glasset er med til at opretholde en høj ovntemperatur

Producenterne af moderne glaskeramik har udviklet intelligente løsninger til glas i brændeovne. Glasset reflekterer en stor del af varmen tilbage til brændkammeret, der på den måde opretholder en høj ovntemperatur og dermed en renere forbrænding. Glasset sørger for, at varmen afgives langsommere og derfor føles mere behageligt end ved åbne ildsteder.


Nyeste udvikling

Det er nu muligt at få en ny (2021) IR-belægning til brændeovnsglas, der reflekterer betydeligt mere varme end et ubelagt brændeovnsglas. Hermed opnås højere temperaturer i brændkammeret og mere effektiv forbrænding. Dette kan blandt andet reducere mængden af partikler og CO2 udledning. Den højere opvarmning reducerer også sodning på indersiden af det glaskeramiske glas. Samtidig muliggør brugen en mere behagelig stuetemperatur.


Det nyeste produkt fra SCHOTT: ROBAX® IR SuperMax vandt den tyske Innovationspris, German Innovation Award 2021. Se mere om SCHOTT ROBAX® IR SuperMax.


Brændeovnsglas af bedste kvalitet giver sikkerhed

Det keramiske glas kan klare op til 550 grader på indersiden ved brændkammeret, mens stuetemperaturen på den anden side måske er 22 grader, uden at glasset knækker eller revner. Glasset er samtidig afgørende for sikkerheden omkring brændeovnen. Man kan komme tæt på ovnen og nyde synet af flammerne uden risiko for flyvende gnister.


Brud forårsaget af varmestråling

Glas tåler temperaturer op til 600°C uden at få varige deformationer, det bliver blødt ved cirka 750°C og flydende ved cirka 1450°C.


Brændeovne skal placeres minimum 30 cm fra termoruder og glasfacader.



Foto: Fotograf, Martin Bjørn Christiansen




Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas