« Tilbage

Glas til brændeovne

Sidst revideret apr 2019
Glasfakta

Glasset giver kig til flammerne i bålet

De seneste år er der sket meget inden for design af brændeovne. Et af de elementer, der design- og udtryksmæssigt har udviklet sig mest, er glasset. Jo større glas og kig til de dansende flammer, des bedre, det skal føles som om, der er tændt bål i stuen. Store glasflader, der giver et maksimalt indkig til flammerne gerne fra flere sider, bliver vægtet højt. Der produceres ikke kun flade glas til brændeovne, det er også muligt at fremstille buede og vinklede glas.

Glasset hjælper til en renere forbrænding og behagelig temperatur

Glasset i brændeovnen har betydning for, at man opnår en ren forbrænding, samt hvor meget varme man får ud af brændet. I en åben pejs eller et ildsted, forsvinder mellem 60-85% af varmen direkte op i skorstenen, i en god lukket brændeovn med glaslåge er der bedre udnyttelse af varmen op til 75% bedre end en åben pejs.

I en åben pejs sker lufttilførslen til forbrændingen uhindret og ukontrolleret, hvilket også giver en ukontrolleret forbrænding, dermed forsvinder varmen op i skorstenen i stedet for at blive ledt ud i rummet. I en lukket brændeovn med glaslåge foregår lufttilførslen kontrolleret ved hjælp af ovnens luftspjæld, der kan reguleres manuelt eller ved hjælp af automatik i brændeovnen. Det giver en ren og stabil forbrændingsproces og mere behagelig temperaturniveau i rummet.

Glasset er med til at opretholde en høj ovntemperatur

Producenterne af moderne glaskeramik har udviklet intelligente løsninger til glas i brændeovne. Glasset reflekterer en stor del af varmen tilbage til brændkammeret, der på den måde opretholder en høj ovntemperatur og dermed en renere forbrænding. Glasset sørger for, at varmen afgives langsommere og derfor føles mere behageligt end ved åbne ildsteder.

Brændeovnsglas af bedste kvalitet giver sikkerhed

Det keramiske glas skal kunne klare op til 1200 grader på indersiden ved brændkammeret, mens stuetemperaturen på den anden side måske er 22 grader, uden at glasset knækker eller revner. Glasset er samtidig afgørende for sikkerheden omkring brændeovnen. Man kan komme tæt på ovnen og nyde synet af flammerne uden risiko for flyvende gnister.

Foto: Fotograf, Martin Bjørn Christiansen

Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev