« Tilbage

Lydreduktion

Sidst revideret nov 2021
Glasfakta

De lydreducerende egenskaber kan forbedres ved ændring af glassets tykkelse og ved at ændre afstanden mellem glassene.


Lydreduktion i glas og vinduer måles i et laboratorium specielt indrettet til dette formål. Lydisolationen angives som en såkaldt reduktions-talskurve, der viser lydisolationen ved forskellige frekvenser – fra de dybe lyde til de højfrekvente lyde. Se mere i artiklen "Lydreduktion med glas"


Figur: Pilkiington


Koincidens

Koincidens indtræffer når den ydre lydbølges form stemmer overens med glassets egensvingning.


Koincidensfrekvensen er helt materiale-afhængig. I et 4mm glas optræder den ved ca 3100Hz, i et 6mm glas ved ca. 2000Hz og i et 12mm glas ved ca 1000Hz.


Koincidens forringer lydreduktionen med op til 10 dB i det aktuelle frekvensområde (100-3150Hz).


Stående bølger i hulrummet

Når lyden reflekterer frem og tilbage mellem for eksempel afstandsprofilerne opstår en stående bølge som ”giver ekko” i hulrummet. Dette giver en mere eller mindre tydelig resonanseffekt mellem 200-800Hz, hvor lydreduktionen kan forringes med op til 5dB. Denne type af resonans kan mindskes med lydabsorberende materiale langs yderkanten i hulrummet.


Grundresonans

Med grundresonans eller dobbeltlagsresonans, menes her at to glaslag svinger i samme takt. Grundresonansen opstår oftest mellem 100-250Hz og forringer lydreduktion- en med 5-10 dB i dette frekvensområde.Se: Lydisolerende ruder i SBI-anvisning 244: 2014
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas