Personsikkerhedsglas i boliger - hvad viser skæreskadestatistikken?
Fra tid til anden er spørgsmålet oppe at vende, om der i boliger burde være de samme krav om anvendelse af sikkerhedsglas, som der er til erhvervsbygninger og offentlige bygninger. Ved at anvende sikkerhedsglas i boliger ville der være færre personskader i forbindelse med ulykker, der opstår ved glasbrud.
Det der taler imod, er de økonomiske omkostningerne. Hvis der skal anvendes sikkerhedsglas i boligen, vil udgiften til glaspartier stige og øge de samlede udgifter til byggeriet. Men der er jo personlige omkostninger for de mennesker, der kommer alvorligt til skade ved sammenstød med glas, og samtidig kan der være samfundsmæssige omkostninger i forbindelse med indlæggelse på hospital, genoptræning osv.
Registrering af skader i forbindelse med glas i boliger fra Odense universitets Hospital
Skadestuen på Odense Universitets Hospital, OUH, registrerer hvilke skader, henvendelser til skadestuen drejer sig om. Skadestuen har derfor tal, der viser hvor mange skader, der er opstået ved ulykker med vinduesglas, glas i døre og glas i drivhuse. Den seneste statistik er fra 2024 og viser tal fra 2017 til 2024.
Tal fra skadestuen på Odense Universitets Hospital
Tal fra skadestuen på Odense Universitets Hospital
Statistikken viser, at der fra 2017 til 2024 har været i alt 678 skader, hvor mennesker er kommet til skade i forbindelse med kontakt til glas fra vinduer og glasdøre, og 71 skader er sket i forbindelse med glas i drivhuse.
41 af de skader der er opstået i forbindelse med glas fra vinduer og døre er registreret som alvorlige.
5 af skaderne der er opstået i forbindelse med glas fra drivhuse er registreret som alvorlige
Skadestuen betegner knoglebrud, nerveskader, dybere snitsår, ledskred, hjerneskader mm. som alvorlige skader.
Skadestuen på OUH dækker omkring 5% af Danmarks befolkning
Hvis vi går ud fra, at de 5% af Danmarks befolkning, som OUH dækker, passer til gennemsnittet af Danmarks befolkning, vil tallene for hele Danmark skulle ganges med 20.
For 2024 er der registreret 93 tilskadekomne i forbindelse med glas fra vinduer og døre og fra glas fra drivhuse.
Hvis vi ganger tallene fra skadestuen på OUH for 2024 med 20 for at få et billede af, hvor mange tilskadekomne i forbindelse med bygningsglas i hjemmet, der potentielt kan være i hele Danmark, ville tallene fra 2024 være:
1860 skader i forbindelse med vinduesglas, glasdøre og glas fra drivhuse i og omkring boligen.
Er det for mange tilskadekomne – hvem kan afgøre det? Er antallet højt nok til, at vi skal anbefale, at der lovgives omkring personsikkerhedsglas i boliger, så der gælder de samme regler i boliger, som der gælder inden for erhvervs- og offentligtbyggeri?
Tilskadekomne i trafikken
Hvor alvorligt skal man se på antallet af tilskadekomne i forbindelse med glas i boligen? Kan man sammenligne med tilskadekomne inden for andre områder, som for eksempel i trafikken?
Vejdirektoratets statistik om Trafiksikkerhed og ulykker fra 2023 viser, at der i trafikken var.
936 lettere tilskadekomne
1680 alvorligt tilskadekomne
162 dræbte
Det er uhyggelige tal, som vi betragter som alt for høje.
Skal vi have tydeligere regler omkring anvendelse af sikkerhedsglas i boligen?
Når man ser på de mange skader, der opstår i forbindelse med glas i boliger, kommer spørgsmålet; er reglerne om brug af personsikkerhedsglas i boliger så tydelige og sikre nok?