« Tilbage

Multifunktionelle glas, mange flere funktioner end energieffektivitet

Sidst revideret sep 2023
Glasfakta

Dagslysindtag, energieffektivitet og klimakomfort er funktioner, der kan opnås med moderne ruder i facader og vinduer. Glas spiller en central rolle i bygninger, og med glas kan man opfylde endnu flere krav ved konstant videreudvikling af kombinationer af forskellige funktioner.

Vindues- og facaderuder lukker dagslys ind i bygninger, giver mulighed for visuelkontakt mellem inde og ude og beskytter samtidig mod ydre påvirkninger. Moderne energieffektive ruder kan meget mere end det. isolerende ruder med to eller tre lag glas og tilsvarende belægninger giver klimakomfort året rundt ved at holde på varmen i bygningen og blokere for solenergien samt lade en høj andel dagslys komme ind i rummene.

Kombinerer man de isolerende egenskaber med andre funktioner, kan krav til personsikkerhed, indbrudssikring, støjbeskyttelse og design også realiseres. At kombinere forskellige funktioner én rude er en yderst effektiv foranstaltning, det er ressourcebesparende, fordi funktionerne kan tilpasses og sammensættes efter behov. Multifunktionelle ruder er normalt ikke standardløsninger, men kan tilpasses givne projekter eller endda ny-udvikles til dem.

Optimalt koordinerede kombinationer

Udviklingen af isolerende ruder, der reducerede varmetabet i vinduer og facader betydeligt, var det første skridt på vejen til ruder, der kunne øge energieffektiviteten og komforten indendøre betydeligt. I dag er det muligt at designe ruder tilpasset klima og brug. Afhængigt af kravene kan varmebeskyttelse kombineres med solafskærmning og andre funktioner. Når kravene bestemmes, kan glassene kombineres med de relevante egenskaber.

Kravene definerer opbygningen af termoruden dvs. antallet af glas, tykkelserne og typen af glas (enkeltglas, hærdet glas, lamineret glas afhængig af krav til sikkerhed/sikring), kantforseglingen af mellemrummet mellem ruderne og gasfyldningen samt belægningerne (solafskærmning, varmeisolering, støjdæmpning, let vedligeholdelse mm).

Belægninger placeres på forskellige overflader af glassene i termoruden. Afhængigt af deres funktion, kan for eksempel varmeisolering og solafskærmning kombineres i et glas. Antireflekterende belægning af glas, som det kræves til butiksvinduer, montrer, museer og stadioner, udføres blandt andet også ved belægning af glasset.

Lydisolerede ruder opnår en høj lydisoleringseffekt, hvis der anvendes forskellige glastykkelser og glasafstand, eller hvis to glas er lamineret med en akustisk optimeret folie.

Til sikkerhedsmæssigt brug som beskyttelse mod brud kan glasset hærdes og anvendes som hærdet sikkerhedsglas eller lamineres som lamineret sikkerhedsglas og monteres forskellige steder i rudeenheden. Til indbrudssikring er det altid en lamineret kombination afhængig af sikringsniveauet.

Sikring i mange variationer

Sikringsruder anvendes hvor der er særlige krav om beskyttelse mod indbrud, skud og eksplosion, og i andre tilfælde kan brandbeskyttelse i facaden også være påkrævet. Både sikringsruder og brandsikre ruder kan kombineres med andre funktioner som solafskærmning, varmeisolering og lydisolering.

Ud over de ovennævnte beskyttelsesfunktioner kan glas have en designfunktioner på facaden. Der findes forskellige behandlingsmuligheder som trykning, lakering, emaljering, farvning, spejlbelægning osv. For eksempel kan dekoration på facadeglas også give solafskærmning, og emaljeret glas, der hærdes efter påføring af maling, er både et designelement og et sikkerhedsglas.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas