« Tilbage

”Usynlig” energirenovering på Statens Scenekunstskole

Sidst revideret maj 2017
Glarmestre Snoer og Sønner

Et 15 meter bredt glasparti i otte meters højde

Der var tale om en spændende udfordring, da Glarmestre Snoer og Sønner energirenoverede glaspartiet i gavlen af den klassisk B&W-hal på Holmen i København, som huser Statens Scenekunstskole.

Helt oppe under loftet i den otte meter høje B&W-hal, der i dag huser Statens Scenekunstskole, er det 15 meter brede glasparti nu udskiftet. Det er Glarmestre Snoer og Sønner, der har gennemført den krævende energirenovering på Holmen i København.

Statens Scenekunstskole har siden 1997 haft til huse på Holmen i en af B&W´s markante, historiske haller, som i forbindelse med indflytningen blev istandsat og nyindrettet.

De forløbne årtier har imidlertid medført skærpede krav til såvel energibesparelse som komfort, og det var derfor nødvendigt at finde en løsning som, med behørig respekt for den historiske bygning, kunne imødekomme tidens krav, da det store glasparti skulle opdateres.

Moderne energiglas i oprindelige glaslister

Restaureringstegnestuen Rønnow Arkitekter, som stod for projektet, havde en klar vision om, at den historiske bygning ikke måtte ændre udtryk som følge af renoveringen.

Glarmestre Snoer og Sønner har derfor, i samarbejde med arkitekt Simon Theil fra Rønnow Arkitekter, udarbejdet en model for en renovering af det store glasparti, hvor de oprindelige enkeltlags-ruder er blevet udskiftet med moderne energiruder, mens de oprindelige Omega-formede glaslister er genanvendt for at sikre, at det arkitektoniske udtryk forbliver tro mod det oprindelige.

Specialfremstillet bundprofil med energiruder

Under renoveringsarbejdet viste det sig, at den nederste del af vinduernes stålkonstruktion var væsentligt mere nedbrudt end først antaget. Derfor var det et omfattende arbejde at udskifte store dele af det nedbrudte bundstykke samtidig med at fastgørelsessystemet er blevet forberedt til de nye tykkere og tungere ruder.

Efter udbedring af vinduespartiets stålkarme er de nye ruder monteret, hvor det yderste glaslag er råtrådsglas, fuldstændig som de oprindelige ruder.

Energiruderne er sat ned i et specialfremstillet bundprofil, fastmonteret som en del af karmens bundfals, og bliver fastholdt af lodrette Omega-stålprofiler, fastgjort til rammen ved forlængede bolte af rustfrit stål, og tætnet mod ruden med specialbutylflashbånd og en strimmel tjærepap som på de oprindelige vinduer.

Rudernes skrå overkant, som er nøje tilpasset vindueskarmens buede overkant, er afsluttet med en specialfremstillet U-profil, som støtter ruden og beskytter rudekanten mod nedbrydende UV-stråling.

Energiruderne er monteret med EPD-gummi, men som et særkende for Glarmestre Snoer og Sønner, er der topforseglet hele vejen rundt udvendig mellem glas og lister, for at forhindre vand i at trænge ind i konstruktionen. Det nye bundstykke i stålkarmen er tillige blevet forsynet med drænhuller, som kan bortlede eventuel kondens.

U-værdi fra 3,5 til 1,1

Hos Rønnow Arkitekter er man ovenud tilfredse med resultatet, som virkelig kræver et nærmere kig, for at man kan se, at der er foretaget en omfattende energirenovering, og Torben Snoer fra Glarmestrene Snoer og Sønner siger: ”Vi har leveret til en del bevaringsværdige bygninger og er derfor vant til de udfordringer, der kan ligge i ældre bygninger. Her skulle vi lave en løsning, som tilgodeser arkitekturen og bygningens historie, hvilket jeg synes, er lykkedes fint.”

Hvor rudernes U-værdi tidligere lå på 3,5, ligger de nu på 1,1. Det betyder mindst en halvering af energiforbruget på den store gavlflade, og giver tillige en meget markant komfortforbedring i form af stærkt reduceret kuldenedfald inde i salen.

Glarmestre Snoer og Sønner har efterhånden leveret glas til flere betydelige kulturinstitutioner i Danmark, blandt andet til Det Kongelige Teater, Den Sorte Diamant, Nationalmuseet, Rosenborg, Charlottenborg og nu også Statens Scenekunstskole.Kontakt info til leverandør


Glarmestre Snoer & Sønner A/S - Se profil


snoer|snoer.dk
38 34 03 11Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas