« Tilbage
Liege, Cité administrative, SWISSPACER

Flagskibsprojekt for bæredygtig renovering med SWISSPACER Ultimate

Sidst revideret jan 2024
Swisspacer

Termoruderne i det renoverede "zero carbon" højhus "Cité Administrative" er udstyret med Swisspacer afstandsprofiler.

I den belgiske by Liège gennemgik det ikoniske højhus "Cité Administrative" for nylig en omfattende renovering og er blevet omdannet til en næsten CO2 neutral struktur. For at imødekomme de høje krav til energieffektivitet anvendes de sidste nye termoruder i klimaskærmen – monteret med varm-kant afstandsprofiler fra Swisspacer.

"Cité Administrative" i Liège anses for at være et ikon for byen. ©Groven+portal

Transformering af et arkitektonisk "symbol" for fremtiden

Opførelsen af administrationsbygningen "Cité Administrative", oprindeligt tegnet af arkitekterne Jean Poskin og Henri Bonhomme i 1960'erne, havde til formål at centralisere bytjenesterne i Liège på ét sted. Det 18-etagers høje tårn har været et symbol på byens skyline lige siden. Den 67 meter høje bygning – beliggende mellem bydelen Feronstrée og Quai de la Batte, direkte ved Maas-floden – er blevet gennemgribende renoveret og omdannet til et urbant flagskibsprojekt i forhold til bæredygtighed.

Ideen var at omdanne det ikoniske højhus til en "lavenergibygning" (næsten energineutralt byggeri) i overensstemmelse med EU's direktiv om bygningers energimæssige ydeevne. Med henblik herpå udskrev byen Liège en konkurrence om projektet. Arkitektfirmaerne Canevas og Baumans-Deffet samt entreprenørfirmaet Groven+ Portal SA - der sammensatte et team af specialister inden for beton, facader, specialteknologi og indretning - deltog i konkurrencen og endte med at vinde med et integreret og helhedsorienteret renoveringskoncept.

Behageligt arbejdsmiljø og omfattende service

Stéphane Marville, arkitekt hos Canevas, forklarer om renoveringskonceptet: "Ud over bæredygtighedsmålene handlede projektet primært om at optimere brugen af plads og skabe et miljø for arbejdere og borgere, der er klar til fremtiden."  Til dette formål blev kontortårnet renoveret fra bunden, mens den eksisterende sokkelstruktur blev revet ned og erstattet af en ny, fireetagers konstruktion på bygningens sydside. Indvendigt samler "Cité Administrative" og det nye anneks nu alle byens sociale og andre tjenester på ét sted – fra lokaler til socialforvaltningen til områder til administrativt politi og offentlig sikkerhed, cafeteria og mødelokaler til de klassiske borgertjenester i stueetagen. For ikke at nævne den store panoramaterrasse på 18. etage med udsigt over byen – et højdepunkt på alle måder.


Et fokuspunkt var optimering af klimaskærmens energimæssige ydeevne – til dette formål anvendes termoruder af høj kvalitet. ©Groven+portal


Renoveringsforanstaltninger med CO2-neutralitet i tankerne

Den energieffektive renovering og modernisering af "Cité Administrative" omfattede talrige foranstaltninger. Solcellepaneler på 1.600 kvadratmeter blev installeret på to facader for at generere energi, og hele klimaskærmen blev opgraderet og optimeret med hensyn til energieffektivitet. Planlæggerne udviklede også et helhedsorienteret koncept for bygningens automatiserede ventilation, køling, opvarmning og belysning - som er tilpasset facadedesignet.

Energieffektiv termorude med varm-kant afstandsprofiler

Curtain wall facader er fremstillet specielt til projektet af Groven + Portal SA (Herstal/Belgien) og anvendes på i alt 4.600 kvadratmeter på den sydøstlige og nordøstlige side af bygningen. For at opfylde de høje krav til varmeisolering og energieffektivitet blev aluminiumsfacadeelementerne udstyret med ULTRAONE NG termoruder og SprimoLight 70/37 solafskærmende glas fra Sprimoglass (Sprimont/Belgien).


Det innovative afstandsprofil Swisspacer Ultimate blev integreret i glaskanten på alle ruder. ©Groven+portal

Alle termoruder er leveret med det innovative varm-kant afstandsprofil Swisspacer Ultimate. Camille Trachet, salgschef hos Sprimoglass, forklarer: "Alle Swisspacer afstandsprofiler leveres med en miljøvaredeklaration (EPD), der indeholder alle de oplysninger, der er nødvendige for en vurdering af bæredygtigt byggeri. Det var en vigtig faktor i tildelingen af ordren til dette prestigefyldte projekt." Afstandsprofilerne monteret i glaskanten øger temperaturen ved glaskanten med op til 2°C, hvilket sikrer meget lavere varmeledningsevne og meget gode Psi-værdier. Den varme kant betyder, at man undgår dannelse af kondens og reducerer risikoen for skimmelsvamp.

Miguel Crispin, salgschef hos Groven+ Portal SA, opsummerer: "Med de anvendte ruder opnår vi meget gode U-værdier på 1,0 W/m²K – og afstandsstykkerne fra Swisspacer bidrager også med en vigtig del af dette."

Efter færdiggørelsen af renoveringsprogrammet på 31.000.000 euro er "Cité Administrative" i Liège nu fremtidssikret og næsten helt CO2 neutralt.Kontakt info til leverandør


SWISSPACER - Se profil


info|swisspacer.com
+41 (0)71 686 92 70Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas