« Tilbage
Ruseløkka skolen i Oslo, en næsten klimaneutralskole

En klimaneutral skole

Sidst revideret mar 2022
SageGlass

Ruseløkka Skolen i Oslo har fået en ambitiøs ny bygning, der lever op til de højeste standarder for en energieffektiv, miljøvenlig skolebygning.

Ruseløkka Skolen er et mønsterprojekt fra FutureBuilt, der er et regionalt initiativ dedikeret til at skabe klimaneutrale byrum med kvalitetsarkitektur. Projektet har SageGlass dynamiske ruder for at kunne skabe bygningens ambitiøse dagslyskoncept.

Ruseløkka Skolen er en folkeskole med omkring 700 elever fordelt på 1. til 10. klasse. I 2017 blev det efter omfattende diskussion truffet beslutning om at rive den gamle skolebygning ned og bygge en ny skole samme sted. Den nye skole var planlagt i overensstemmelse med høje miljøstandarder og stod færdig i 2021 som en næsten nul-energi bygning.

Det grønne tag med solcellemoduler og tagterrassen. ©Peter Skott

Et modelprojekt fra FutureBuilt

Et særligt aspekt ved skolen er dens samarbejde med Den Norske Opera i Oslo. En stor dansesal og særlige musik- og øvelokaler indgår i den nye bygning til skolens nationale ballet- og danseafdeling.

Skolen er et mønsterprojekt fra FutureBuilt, en norsk platform for urban klima innovation rettet ligeligt mod udviklere, arkitekter, kommuner, entreprenører og befolkningen. Målet er at producere 100 modelprojekter, der opfylder målene fra FN’s klimakonference i Paris 2015 om bæredygtig udvikling, og reducere CO2-udledningen med mindst 50 procent. 69 modelprojekter er allerede blevet implementeret siden 2010.

Se mere om FutureBuilt

Materialernes kredsløb og CO2-aftryk

Innovative strategier blev brugt til at bygge Ruseløkka Skolen for at opfylde initiativets strenge krav. Et omdrejningspunkt var den cirkulære genbrug af materialer og bygningsdele fra den gamle skolebygning for at booste den lokale værdikæde, spare grå energi, reducere spild og holde CO2-udledningen på et minimum. Et andet omdrejningspunkt var at bygge som en næsten nul-energi bygning (NZEB) til Passivhaus-standarden. Et tredje aspekt af den ambitiøse strategi var høje kvalitetsstandarder for et sundt indeklima, et lyskoncept baseret på dagslys og høje standarder for akustik og støjbeskyttelse. Under byggeprocessen var driften på byggepladsen fri for emissioner og fossile brændstoffer.

Inden nedrivningen blev 4.500 genanvendelige mursten, træbjælker og granitblokke fra den gamle skole kortlagt og gemt midlertidigt. Hensigten var at genbruge, hvor det var muligt. Desværre kunne de gamle mursten fra skolen af bygningsmæssige årsager ikke bruges til at bygge den nye murstensfacade, så de blev i stedet brugt på to indvendige vægge. Granitten fra den gamle trappe blev brugt som udendørs siddepladser. Mange af de bygningsdele og materialer, der blev opbevaret, er blevet brugt i andre byggeprojekter.

Til bygningens armerede betonstruktur brugte en speciel lavkulstofbeton. CEM III/B højovnscementen, der blev brugt til betonproduktion, reducerede CO2-udledningen pr. kubikmeter beton med op til 25 procent. Betonen tager længere tid om at hærde, men det var ikke et problem på en sommerbyggeplads. Til armeringen blev der anvendt genbrugsstål.

Energiproduktion og smart solafskærmning

Solceller på facaden og solcellemoduler på det grønne tag er med til at producere energi. Hvert år forventer bygningsoperatørerne, at solenergisystemet, der måler over 2280 m2, vil give 75.000 kilowatttimers energi, der skal bidrage til skolens strømforsyning.

Bygningens ambitiøse dagslyskoncept om næsten nul-energi blev opnået med elektrokrome ruder fra SageGlass. ©Peter Skott

Dynamiske solafskærmende ruder fra SageGlass, et firma under Saint-Gobain, er med til at opnå indvendig komfort. Det justerbare glas tilpasser sig vejrforholdene og regulerer automatisk lys og varme i bygningen. Glassets gennemsigtighed og det uhindrede udsyn til det fri er altid bevaret, hvilket giver både lærere og elever et højt niveau af visuel og termisk komfort.

SageGlass regulerer automatisk lys og varme i bygningen. Det uhindrede udsyn til det fri er bevaret og giver både lærere og elever et højt niveau af visuel og termisk komfort. ©Peter Skott

Merete Hansen, skoleinspektør på Ruseløkka Skolen, er imponeret over denne nyskabelse inden for ruder. "Jeg har fået et stort hjørnekontor med udsigt til skolegården, der kigger ud mod byen. Takket være SageGlass kan jeg altid holde styr på, hvem der kommer i skole, og hvad børnene laver i deres frikvarter. Selvom det elektrokrome glas bliver mørkere på solrige dage, er udsigten altid uhindret, og jeg kan stadig se, hvad der foregår. Jeg er meget tilfreds med gennemsigtighed og muligheden for at skærme mig selv, uden at omverdenen ser mig ’træk gardinerne for.’ Jeg vil varmt anbefale denne innovative teknologi til andre skolebygninger.”

Læs også artiklen "Elektrokrome ruder fra SageGlass til fransk skole"

Topbilledet i artiklen, er som de øvrige billeder i artiklen, taget af fotograf ©Peter SkottKontakt info til leverandør


SageGlass - Se profil


jacobketner.vidkjaer|saint-gobain.com
+45 42 12 79 56Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas