« Tilbage

Crystal Palace et hovedværk i 1800 tallets arkitekturhistorie

Sidst revideret sep 2016
Glasfakta

Crystal Palace blev et vendepunkt i anvendelse af glas til arkitektoniske formål

Den første egentlige verdensudstilling blev afholdt i London og åbnede 1.maj 1851. Udstillingen skulle symbolisere Storbritanniens førende stilling inden for den industrielle udvikling og samtidig vise landets økonomiske overlegenhed. Mange følte sig sikre, økonomisk og politisk, og dronning Victoria var ivrig efter at forstærke følelsen af tilfredshed med hendes regeringspolitik. Udstillingen blev en stor succes.


Prins Albert, dronning Victorias mand var offentligt fortaler for fremme af industri og videnskab og var en af idémændene bag udstillingen. Det var også hans forslag, at den omkring 70.000m2 store udstillingsbygningen skulle placeres i den kongelige park, Hyde Park.


Crystal Palace blev designet af Joseph Paxton, overgartneren på godset Chatsworth. Han havde tidligere designet imponerende drivhuse, og hans forslag var da også et enormt bygningsværk af jern og glas, et overdimensioneret drivhus, der var omkring 560 meter langt og 120 meter bredt. Bygningen skulle være 33 meter høj i tværskibet, så taget kunne gå hen over parkens store træer uden at beskadige dem.


Bygningen kunne fremstilles forholdsvis hurtigt og var designet til at kunne demonteres og flyttes når udstillingen var slut. Den kæmpemæssige bygning blev opført på seks måneder af massefremstillede søjler og dragere af støbejern, og 300.000 stykker maskinproduceret pladeglas. De præfabrikerede dele blev transporteret til London og samlet i Hyde Park.


Den revolutionerende nye bygning tilskyndede til et øget brug af glas i arkitekturen både i offentlige og private bygninger og ikke kun som tidligere til drivhuse.


Overskuddet fra verdensudstillingen blev brug til opførelse af blandt andet Albert Hall, Science Museum, National History Museum og Victoria and Albert Museum.


Verdensudstillingen i 1851 var den eneste, der blev afholdt under et tag. Alle de følgende fandt sted på store udstillingsarealer med mange bygninger, og efterhånden udvikledes den praksis, som man kender i dag, hvor hver nation har sin egen pavillon.


Efter Verdensudstillingen

Crystal Palace blev, da den store udstillingen lukkede, flyttet til Sydenham Hill i det sydlige London. Her blev bygningen rekonstrueret i en 80 hektar stor Victoriansk park, der også indeholdte en stor samling af skulpturer. Det nye Crystal Palace åbnede i 1854 og blev et populært udflugtsmål med en fast udstilling af klassisk og eksotisk kunst. Bygningen blev efterfølgende brugt til forskellige internationale og nationale arrangementer. Der blev holdt biludstillinger og verdens første flyudstilling blev afholdt her. Store koncerter blev afholdt i bygningens enorme hvælvede tværskib, hvor også verdens største orgel var blevet opført. Der udover husede bygningen også et cirkus.


Crystal Palace gik til grunde ved en brand i 1936. Området mistede hermed sin store attraktion og begyndte at forfalde, men hører stadig til de bevaringsværdige historiske parker.


Crystal Palace er af nogle mest kendt som navnet på en fodboldklub

Parken omkring Crystal Palace tiltrak efter hånden flere typer af mennesker, og der opstod efterhånden flere sportsklubber i området, blandet andet en fodbold- og en cricketklub.


Fodboldklubben Crystal Palace blev dannet i 1861. En repræsentant fra Crystal Palace var til stede på det møde, som dannede Football Association i 1863. Crystal Palace var blandt de femten hold, der deltog i den første FA Challenge Cup konkurrence i 1872. Højdepunktet i Crystal Palace fodbold historie var de tyve FA Cup-finaler, som blev spillet på grunden mellem 1895 og 1914.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas