Genanvendelse af glas
Glas kan genanvendes 100%. Genbrugsvirksomheder indsamler og anvender alle typer af emballage- og planglas. Brugt glas bliver i større udstrækning afleveret til genanvendelse både fra industri, detail, restauranter og private husholdninger.
Indsamling og modtagelser sker dels fra kommunale genbrugsstationer, offentlige og private affaldsselskaber, vinduesproducenter, emballageproducenter, bryggerier m.fl.
Forarbejdning hos genbrugsvirksomhederne
Målrettet forskning og innovation til udvikling af anlægstyper har gjort, at der kan tilbydes langsigtede og individuelle genbrugsløsninger, der imødekommer kundernes ønsker om højeste produktkvalitet. Sorteringssystemer kan indstilles til farvesortering, kemisk konsistens og partikelstørrelser.
Fra vindue til glasuldsisolering
ISOVER, Saint Gobain har udviklet et koncept ”Fra glas til uld”, hvor vinduer hentes fra nedrivningssteder af samarbejdspartnere, der fragter dem til glasgenbrugsanlæg, hvor glasset renses og findeles, og herefter transporteres til ISOVER fabrikken i Vamdrup.
Glas fra gamle vinduer, fra en nedrivning eller ved udskiftning af vinduer kan smeltes om til glasuldsisolering. Genanvendelsen af vinduesglas er her i følge ISOVER Saint Gobain ca. 95%, og miljøet spares for store mængder CO2.
Glastyper der kan genanvendes
Reiling Glasrecycling Danmark ApS, der er et datterselskab i det tyske selskab Reiling Unternehmensgruppe, er placeret tre steder i Danmark – i Vamdrup, Holmegaard og i Næstved. De to store aftagere af genanvendeligt glas er ISOVER (glasuld) i Vamdrup og Ardagh (emballageglas) i Holmegaard, derfor er placeringerne valgt med omhu.
Reiling modtager og forarbejder mange typer af glas til genbrug:
• Emballageglas, farvet og ufarvet
• Planglas, farvet og ufarvet
• Termoglas, alle typer
• Bilglas, forruder
• Laminerings- og sikkerhedsglas, alle typer
• Spejlglas, alle typer
• Trådglas, alle typer
• Glas fra drivhuse, alle typer – også med kit
• Solcellemoduler, ca. 75% er velegnet til genbrug
Floatglas kan genbruges fuldt ud, men ikke på floatværker
Kravet til renhed er meget stort, derfor genbruger floatværker kun eget glas, som kommer fra kantafskæringer af det nyproducerede glas og fra det glas, der må kasseres, når der er tykkelsesskift, hvor alt glas knuses.
I floatglasproduktionen kan bruges store mængder genbrugsfloat, som dels nedsætter smeltetemperaturen og derved sparer energi, dels giver en bedre skærekvalitet. Floatglasværker har dermed stort set intet spild af glas.