« Tilbage
Julekugler, Den gamle By

Julekugler og julepynt

Sidst revideret nov 2021
Glasfakta

Klassiske former for julepynt som hjerter og kugler har vidt forskelligt udgangspunkt.


Når december nærmer sig, begynder mange at finde den første julepynt frem. Ofte er pynten blæst i glas, og udformet som kugler, fugle og andre dyr, foruden nisser og julemænd.


Tidligere var stort set al glaspynt fra Tyskland, hvor landsbyen Lauscha i Thüringen siden 1840´erne havde haft en blomstrende glasindustri. Her siges det at glasmagerne, for sjov - øvede sig i at blæse så store og tynde "Kugeln" som muligt. Og det er sandsynligvis disse kugler, der er blevet til juletræspynt.


Første gang man hører om Lauscha er i 1597 i forbindelse med opførelsen af et glasværk, der blev starten på en omfattende glasindustri. Ud over at fremstille diverse husgeråd og legetøj fremstillede man også glasperler, og byen var førende inden for kunstglas. Fra midten af 1800 tallet begyndte man at fremstille juletræspynt.


Som udgangspunkt anvendte man glasrør som man blæste enten til kugler eller til andre former. Herefter blev de forsølvet, lakeret og bemalet i et utal af farver. Meget af juletræspynten har stadig samme udtryk som for 150 år siden. De gennemsigtige fugle, kogler, frugter, julemænd og så videre.


Indtil 1890-erne var kuglerne mundblæst, men efterhånden gik man over til at blæse i forme, som også gav mulighed for flere faconer og figurer. Omkring første verdenskrig fik de tyske varer konkurrence, først af østrigske, senere polske og tjekkiske varer.


Glasøjne

Lauscha var ikke kun kendt for sin juletræspynt, men også for sine glasøjne. I 1835 blev der i Lauscha fremstillet det første kunstige øje lavet af glas til mennesker.


Det flettede hjerte

Det flettede julehjerte er i Danmark næsten billedet på selve julen, men rigtigt almindelige bliver de først omkring år 1900. Det ældste flettede hjerte man mener at kende til er udført af selveste H.C. Andersen i 1861. Hjertet, som er lavet i gult og grønt papir har ingen hank, og har været til at sætte ind i mellem grenene på juletræet. Først fra 1870´erne findes flettede julehjerter til at hænge på træet.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas