« Tilbage
Integreret solafskærmning i de nye ruder i Bistrup kirke

Arkitektonisk solafskærmning og et forbedret indeklima i Bistrup Kirke

Sidst revideret feb 2021
Glarmestre Snoer og Sønner

Bistrup Kirke fik solafskærmning i nye ruder og sænkede derved temperaturen i kirkerummet. SnoerGlas stod for den komplicerede opmåling og montering af de i alt 72 MicroShade ruder i et projekt, der stod på over fem måneder. MicroShade-ruder kan være løsningen på overophedede kirkerum. Faktisk kan man sænke temperaturen indendørs med op til 3-5 grader om sommeren.


Varmere temperaturer og flere aktiviteter skaber et behov for køling i moderne danske kirker. I Bistrup Kirke valgte man solafskærmning med MicroShade-ruder, en teknologi hvor solafskærmningen ligger i selve ruden.


Håndværksmæssig præcision

Mønstret i ruderne, de såkaldte MicroShade® MS-X Leaves, gjorde opmålingen til en kompleks opgave. De høje, smalle vinduer i Bistrup Kirke er delt vandret, men den vandrette opdeling er forskellig i rækken ind mod kirkerummet. Felterne på de 72 MicroShade-ruder blev derfor målt op efter sammenhængen i felterne, så leaves-mønsteret passede i ruderne. Udover at de 72 ruder var af forskellig størrelse, var de alle skrå foroven, da de følger kirketagets hældning.SnoerGlas stod for udskiftning af de gamle to-lags termoruder og montering af MicroShade-ruderne. Rammerne med udvendige lister af aluminium og indvendige rammer at træ blev genbrugt.


Farver ikke lyset

Solafskærmningen består af et lag stort set usynlige mikro-lameller, som fjerner den direkte solindstråling, når solen står højt på himlen i sommerhalvåret. Hullerne er designet således, at varmen fra solen stadig kommer ind, når den om vinteren står lavt i horisonten. På samme måde varierer solafskærmningens effektivitet efter tidspunktet på dagen, alt afhængig af hvor solen er placeret morgen, middag og aften. Hvor solfiltre bliver mørkere i stærkt sollys, så dæmper MicroShade-ruderne derfor kun lyset ved kraftigt solindfald – uden at farve lyset.Arkitektoniske blade skærmer mod direkte sollys

MicroShade® MS-X Leaves er arkitektonisk et design, hvis mønster er formet som blade på et træ. Oprindeligt var MicroShade® MS-X Leaves udviklet til facader, hvor de giver en effektiv solafskærmning men de kan også med fordel anvendes i tage, hvor solafskærmningen bliver næsten lige så god. Mønstret i MicroShade® MS-X Leaves gør, at produktet stiller særlige krav til montagen men ellers kan mønstret anvendes mod alle verdenshjørner. Med løsningen bevarer man et fint dagslys mens man skærmer effektivt for generende direkte sollys, der utilsigtet hæver indendørstemperaturen. Teknisk set er Micro-lamellerne i c MS-X Leaves konstrueret i linjer af stål, der er placeret i to eller tre-lags lav energiruder.


Kirkens ydre er uændret

Udskiftningen af ruderne i Bistrup kirke gav ingen arkitektonisk prægning på kirken. MicroShade® MS-X Leaves er nemlig farveneutralt, så det ikke påvirker arkitekturen omkring sig. Man kan derfor nøjes med at lave solafskærmningen lige præcis der, hvor der er behov for det, og bygningen vil stadig se ensartet ud hele vejen rundt.Rådgivning - en god start

Som produkt kræver MicroShade® ingen vedligehold, olie eller rengøring - og så har produktet en meget høj holdbarhed. Men MicroShade® er bestemt ikke den eneste glasløsning, der kan løse ophedning og forbedre indeklimaet. Derfor anbefaler SnoerGlas altid rådgivning og en tæt dialog omkring behov og problematik, så man i samarbejde med producenten kan finde den helt rigtige glasløsning til den specifikke opgave.


SnoerGlas har gennem tiden leveret glasløsninger til flere sjællandske kirker. Bistrup Kirke i Birkerødbydelen Bistrup blev indviet i 1967 og er blandt Danmarks nyere kirker. De sidste 50 år er der bygget omkring 120 nye kirker i Danmark.Læs artiklen om Vejleå kirke i Ishøj, hvor SnoerGlas blandt andet har stået for opgaven med at montere ovenlys med utraditionelle silketryk.Kontakt info til leverandør


Glarmestre Snoer & Sønner A/S - Se profil


snoer|snoer.dk
38 34 03 11Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas