Krone Vinduer fuldfører generationsskifte
Den nordjyske vinduesproducent markerer sit 70-års jubilæum ved at indtræde fuldt ud i Dovista Gruppen. Det glidende generationsskifte blev indledt i 2016 og har vist sig som en stor gevinst for begge parter.
For direktør Kaj Bundgaard var det et tilbud, der var umuligt at sige nej til, da Krone Vinduer i 2016 fik mulighed for at blive en del af Dovista Gruppen. Forud var gået fem års målrettet arbejde med at forberede virksomheden til et fremtidigt salg, og da Dovista Gruppen kom på banen, var der ingen tvivl:
- Vi havde i forvejen samarbejdet om produktion af vinduer gennem et par år, og for mig var ejerskiftet et naturligt næste skridt. Det var afgørende, at vi fik en ejer ind, som kunne bidrage til at udvikle Krone Vinduer og fremtidssikre produktionen i Vendsyssel. Det må man sige, at vi har fået. Vi har løftet os væsentligt på omsætning, indtjening og medarbejdere de seneste år, siger Kaj Bundgaard.
Tallene taler et tydeligt sprog. Siden Dovista Gruppen blev en del af ejerkredsen, er medarbejderstaben i Krone Vinduer vokset med over 50% til tæt på 200. Og regnskabsrekorden på 9 mio. kr. før skat fra 2021 bliver allerede slået, når årsregnskabet for 2022 om kort tid offentliggøres. En af årsagerne til fremgangen er, at opkøbet har været med til at styrke Krone Vinduers position på projektmarkedet, hvor det i samarbejde med søsterselskabet Velfac er lykkedes at lande flere store ordrer. Det gælder blandt andet det nye hovedsæde til AP Pension og Nykredit i København, hvor Krone leverer over 100 limede glashjørner, mens Velfac leverer de øvrige vinduer.
Har fortsat store ambitioner
Dovista Gruppens overtagelse af Krone Vinduer er sket gradvist fra 2016 og frem til marts i år. For Kaj Bundgaard var det afgørende, at generationsskiftet kunne planlægges på en måde, hvor han selv fik en nøglerolle i processen:
- Jeg havde et ønske om at få en ny ejer ind på et tidspunkt, mens jeg selv er et aktiv for virksomheden. Man ser ofte, at ejerledere venter med at sælge, indtil de skal på pension. Det ville jeg ikke. Jeg har stået i spidsen for Krone Vinduer siden midten af 1980’erne og havde – og har fortsat – store ambitioner for virksomheden. Derfor er det her heller ikke et exit for mig. Jeg synes helt ærligt, at jeg har det mest fantastiske job, siger Krone-direktøren.
Han fremhæver i den forbindelse, at Krone Vinduer med ejerskiftet har fået mulighed for at sætte yderligere fart på produktudviklingen. Virksomhedens største produktsatsning de seneste år har været udvikling af EI30/EI60-godkendte brandvinduer- og døre. Det har krævet omfattende investeringer i udvikling, test og certificering af fabrikkerne i Harken og Aabybro.
Krone Vinduer valgte i 2016 at blive en del af Dovista Gruppen for at fremtidssikre produktionen i Vendsyssel. Siden er medarbejderstaben i Krone Vinduer vokset med over 50%. Her ses tv Allan Lindhard Jørgensen (CEO i Dovista Gruppen) og th Kaj Bundgaard (direktør i Krone Vinduer). Foto: Per Bille.
Mere relevant blandt arkitekter
Dovista Gruppen råder over 15 vinduesbrands, heraf fire i Danmark. Ifølge CEO Allan Lindhard Jørgensen har det været en stor gevinst at få Krone Vinduer ind i porteføljen som et eksklusivt nichebrand til at komplementere de stærke mainstream-brands Velfac og Rationel.
- Byggekomponenter bliver generelt mere og mere standardiserede. Men vi oplever samtidig en stigende interesse for at give byggerier et individuelt og eksklusivt udtryk. Her kan Krone noget særligt i forhold til materialer, egenskaber og dimensioner. Det er med til at styrke Dovista Gruppens position og gøre os endnu mere relevante, ikke mindst blandt arkitekterne, siger Allan Lindhard Jørgensen.
Et eksempel er et nyt projekt med luksuslejligheder på Fuglebakkevej på Frederiksberg, tegnet af Effekt Arkitekter, der har valgt et miks af eksklusive vinduer fra Krone og standardiserede vinduer fra Velfac. Her leverer Krone et vindue med en specialdesignet aluminiumsprofil udvendigt og en indvendig ramme i egetræ.
- Det kommer vi til at dyrke endnu mere i de kommende år. Vi ser et stort potentiale i at inspirere kunderne til at kombinere produkter på tværs af vores brands og bruge dem på en anderledes måde, siger Allan Lindhard Jørgensen.
Fra snedkerværksted til højteknologisk fabrik
I år er det 70 år siden, at tømrermester Henning Pedersen grundlagde HP Gruppen, som Krone Vinduer senere udsprang af. Da Kaj Bundgaard i 1975 fik hyre som arbejdsdreng, og efterfølgende kom i tømrerlære, udgjorde vinduesproduktion blot et lille hjørne af snedkerværkstedet. Kaj Bundgaard blev i 1982 forfremmet til værkfører og afdelingsleder, og på hans initiativ begyndte virksomheden gradvist at fremstille flere vinduer.
I 2005 var produktionen blevet så stor, at det ikke længere gav mening at være ejet af en entreprenørkoncern. Vinduesfabrikken blev derfor udskilt i et selvstændigt selskab – HP Vinduet – som året efter blev til Krone Vinduer, da seks ledende medarbejdere med Kaj Bundgaard i spidsen overtog ejerskabet. Årene forinden havde virksomheden taget et produktionsmæssigt kvantespring fra små traditionelle maskiner til store højteknologiske maskiner.
- Vi ville med på bølgen omkring den standardiserede vinduesproduktion, som virkelig gik frem i de år. Men vi måtte erkende, at standardproduktion er der andre, som er meget bedre til end os. Vores rødder er i snedkerfaget, så derfor valgte vi i stedet at satse på dét, der også i dag er Krone Vinduers særkende; skræddersyede døre og vinduer med en industriel tilgang, fortæller Kaj Bundgaard.
Topbillede til artiklen viser en visualisering af det nye hovedsæde til AP Pension og Nykredit på Svanemøllehavn i København, hvor Krone leverer over 100 limede glashjørner, mens Velfac leverer de øvrige vinduer. Som en del af Dovista Gruppen har Krone Vinduer styrket sin position på projektmarkedet, hvor det i samarbejde med Velfac er lykkedes at vinde flere store ordrer. (Visualisering: PLH Arkitekter).