Glasfakta - oktober 2023

Ny forskning fra vikingetiden til livscyklusanalyser


Vikingerne havde vinduer med glas, EU vil støtte elektrificering af floatglasovne, Realdania og Villum Fonden støtter frem mod 2025 BUILD i den videre udvikling af metode og data bag den forskningsbaserede beregner LCAbyg, over 1.000 fugle døde på en nat, fordi de fløj ind i en oplyst bygning, og i delstaten Hessen får man ny lovgivning, der skal beskytte fuglene.

Det er noget af det, du kan læse om i vores oktoberudgave af Nyhedsbrevet, der også byder velkommen til det nye Glaspartner.

Ny forskning: Vikingerne havde glasvinduer

Ny forskning viser, at vikingerne havde vinduer med glas. På vigtige bopladser fra vikingetiden i Sydskandinavien har således man fundet fragmenter fra glasvinduer, hvor glasset kan dateres helt tilbage til år 800.

Et godt lysdesign på arbejdspladsen øger produktiviteten

Dagslys fremkalder en kemisk reaktion, der påvirker humør og døgnrytme. Lys har formentlig også en positiv virkning på produktiviteten. Studier viser, at adgang/udsigt til omgivelser og dagslys kan øge produktiviteten med 18%.

Mindst 1.000 fugle døde på én nat i kollision med en bygning

Det er kendt, at skarpt lys om natten kan distrahere fugle, så de ikke kan flyve deres oprindelige rute.
McCormick Place, et stort kongrescenter i Chicago, havde natten mellem den 4. og 5. oktober bygningens lys tændt til et arrangement. Resultatet var, at mindst 1.000 fugle kolliderede med bygningen og døde, på vej mod deres vinterhjem i det sydlige Amerika.


Velkommen til det nye GLASPARTNER

Det nye GLASPARTNER er en fusion af bo-glas i Brønderslev og Glaspartner i Esbjerg, hvor virksomheden fortsat har sine 2 afdelinger.

GLASPARTNER er således skabt af stolte glastraditioner og har mere end 75 års erfaring med egenproduktion af termoruder, hærdet og lamineret glas, glas til bruse- og værnløsninger, fuldglasvægge til bl.a. kontoret, glas til inventar, interiør og møbler, udstillingsmontre, glas i mange farver og mønstre etc., ligesom virksomheden har eget trykkeri.

LCAbyg 2023 – Udviklingen sikret og opdateret version tilgængelig

Villum Fonden og Realdania støtter frem mod 2025 BUILD i den videre udvikling af LCAbyg samt en bredere forsknings- og udviklingsindsats for at sikre den fortsatte udvikling af metoder, data og værktøjer inden for livscyklusanalyser i byggeriet.


Ursula von der Leyen roser AGC's VOLTA projekt

På Green Deal-topmødet 2023 i Prag roste formanden for Europa-kommissionen Ursula von der Leyen AGC’s VOLTA ovnprojekt, udført i fællesskab med Saint-Gobain. Hun fremhæver, at AGC's VOLTA-projekt viser, at glasindustrien investerer i renere glasproduktion, og udtaler, at EU-Kommissionen "støtter elektrificeringen af eksisterende floatglasovne, så de kan reducere emissionerne med 75 procent.”

Høje-Taastrup Rådhus, Byens Bedste Arkitektur 2023 og bæredygtighedscertificeret

Høje-Taastrup Kommunes rådhus har vundet Berlingskes pris som Byens Bedste Arkitektur 2023. Det nye rådhus er et moderne, innovativt hus, som er præcertificeret til DGNB Guld.

De seneste artikler fra Glasfakta

Afmeld nyhedsbrev her Problemer med at læse denne mail? - Klik her