« Tilbage

Opklodsning af termoruder

Sidst revideret jun 2020
Glasfakta

Termorudeopklodsning er vigtig

Opklodsning af termoruder er en lille, men meget vigtig faktor i den professionelle montage af glas. Det sikrer både vinduesfunktionen og sikker, fejlfri og begrænsningsfri bevaring af ruderne over hele systemets levetid. Bredden, længden, stabiliteten og kompatibiliteten såvel som materialets hårdhed ud over opklodsnings placering bidrager i det væsentlige til dette. Opklodsningen er en vigtig forbindelse mellem rammen og glaskanten og påtager sig derfor opgaver, der er afgørende for den permanente garanti for funktionen.

Forskellige rammekonstruktioner og understøttelsesbetingelser kræver individuelle opklodsningsløsninger.

DS/EN 12488

Opklodsning af termoruder er blevet behandlet mere intensivt i reglerne i de senere år. Det høje antal klage- og skadesager har gjort det klart, at opklodsningen langt fra er irrelevant.
Udover bæreklodser til opklodsning er der styreklodser og støtteklodser. Se DS/EN 12488.

Opklodsningens funktion

Opklodsningens opgaver skal i det væsentlige vurderes, før de installeres. Følgende punkter skal overholdes, så glassets kant og termorudens kanter ikke overspændes:
Eksempel på placering af bæreklods

Materialer

Klodser skal være fremstillet af et formbestandigt ikke fugtabsorberende materiale. Klodser fremstillet af kunststof skal have en hårdhed af 70-95 shore A.

Dimensionering

Klodsernes bredde skal være lig med rudetykkelse + 2mm (tykkelsen af et monteringsbånd). Tykkelsen er ca. 1/3 af glastykkelsen og må ikke være mindre end 4 mm (for at undgå fastholdelse af vanddråber) Længden skal være 100 mm, for ruder under 2 m2 mindst 50 mm

Grundlæggende betingelser:


Opklodsning skal:

Placeringen af klodserne må ikke forhindre monteringsbåndets komprimering eller tætnende evne mod ruden.

Opklodsningen skal overholde gældende regler for termoruders montering herunder DS/EN 12488: ”Bygningsglas - Anbefalinger til rudemontering - Samlingsprincipper for lodret og skrå glasmontering”.Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev