« Tilbage

SPD (Suspended Particle Device) Smart Glas

Sidst revideret jun 2022
Glasfakta

Med den nye vinduesteknologi kan man øjeblikkeligt justere mængden af lys og varme

Smart glas til vinduer i bygninger giver enkeltpersoner mulighed for at justere lyset, der passerer gennem glasruderne. Glasset vil oprindelig have en tone, der mindsker mængden af lys, der passerer gennem glasset. På et betjeningspanel kan man justere lyset så toningen slukkes, og der derved kommer mere lys ind. På meget solrige dage kan man justere så glasset langsomt bliver mørkere eller blive uigennemsigtig.

Der findes forskellige typer af glas, der kan justere lyset, såsom foto chrom-teknologi, anvendt til solbriller, der ændrer farvetone automatisk baseret på lys. En anden type af teknologi anvender suspenderede partikler mellem to ruder af glas, som skaber en flydende film.

Læs om: Tonede brilleglas

Ny teknologi: SPD

Mennesker og virksomheder over hele verden er ved at udvikle en ny type vinduesglas, SPD (Suspended Particle Device). Med den nye vinduesteknologi kan man øjeblikkeligt justere mængden af lys og varme, der passerer gennem vinduerne. SPD Smart Window bliver især anvendt i fly- bil- og marineindustrien og inden for rumfart.

SPD-teknologien har betydelige fordele i forhold til faste tonede ruder, da den hurtigt og præcist kan skifte et vindues gennemsigtighed, fra klar til mørktonet indenfor 1 til 3 sekunder, uanset vinduets størrelse. Samtidig kan der blokeres for 94% af solens varme. Teknologien kan anvendes i polycarbonat og i glasruder, derudover kan teknologien anvendes på buede overflader.

Læs mere i artiklen: Elektrokrome smart glas

Besparelser på elforbruget

Med Smart Glass kan man med dynamisk styring af solvarmen gennem vinduerne opnå en besparelse på strømforbruget ved at reducere brugen af aircondition af rummene. Med den maksimale udnyttelse af dagslyset kan brugen af kunstig belysning reduceres, og man opnår dermed en yderligere reduktion af elforbruget.

Indeklima

Den optimale udnyttelse af lyset og solens varme i bygninger vil også, forbedre indeklimaet og komforten, og produktiviteten vil hermed øges. Vinduer kan styres automatisk eller manuelt, hvilket gør det muligt at øge den individuelle komfort.

Der er også mulighed for at ændre almindelige vinduer til smart glas ved hjælp af smart film, der anvendes på almindeligt glas.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas