« Tilbage

10 gode råd om vinduesrengøring

Sidst revideret maj 2019
Glasfakta

Der er mange måder, hvor på man kan gøre et vindue rigtig rent og glansfuldt og uden striber. Vores råd kan du læse her.1. Vask vinduerne mindst 3-4 gange årligt

Ved at vaske og pudse vinduer ofte får skidt og partikler ikke lov at ophobe sig på glasset, og vinduerne bliver nemmere at rengøre. Bor man et sted, hvor der er meget salt eller røgpartikler i luften, kan det være nødvendigt at vaske oftere.


2. Vær opmærksom på vejret

I princippet kan man vaske vinduer i al slags vejr. Men man skal være hurtig med svaberen i stærkt solskin om sommeren, hvor vandet hurtigt fordamper, og i frostvejr hvor det hurtigt fryser.


Når vinduerne er varme, vil vandet fordampe hurtigere, end man kan nå at tørre det af ruden med svaberen. Da der er meget kalk i vandet i Danmark, vil det efterlade spor på ruden.


Hård frost er heller ikke det bedste vejr at vaske vinduer i, da vandet kan nå at fryse til is, inden man har tørret det af ruden. Er det let frost, kan man hælde lidt sprit i vaskevandet for at undgå, at vandet fryser fast på ruden.


3. Til vinduesvask skal du bruge

En spand, lunkent vand, en blød svamp eller børste, en god svaber med hård gummiliste uden hakker, opvaskemiddel, husholdningseddike, tørre, fnugfri klude eller viskestykker.


4. Lav din egen blanding

En god hjemmelavet blanding til vask af vinduer er 5 liter lunkent vand, 1 teskefuld opvaskemiddel og en deciliter husholdningseddike. Eddiken binder kalken i vandet, så det ikke sætter sig som striber eller pletter på ruden efter vask.


5. Vask ruden med svamp eller børste

Ruden vaskes grundigt med en svamp eller en blød børste før man bruger svaberen. Er ruden meget beskidt, så vask, træk det værste vand af med svaberen – og vask ruden igen.


6. Fjern vandet med en svaber

I princippet er der to måder at anvende svaberen på:


Er du ”Begynder”:

Træk svaberen fra det ene øverste hjørne og vandret mod det næste. Løft svaberen og træk herefter vandet af. Brug vaskeskind til at trække vandet af helt små vinduespartier, hvor svaberen ikke kan komme til.


Er du "Rutineret":

Sæt svaberen lodret til vinduet i et af de øverste hjørner, træk vandret over vinduet, vend svaberen 90 grader, kør en smule ned, vend den igen og træk vandret over vinduet igen. Fortsæt, til du når et af de nederste hjørner. Husk et godt overlap mellem banerne – og lad ikke svaberen slippe vinduet, før du er færdig, så undgår du striber.


7. Vær hurtig og undgå striber

Uanset hvilken metode, man anvender, er det vigtigt at have et vist overlap mellem ”banerne” og et godt tempo i bevægelserne, så vandet ikke når at fordampe nogen steder på ruden, inden man når bunden af glasset - så er der større chance for at undgå striber


8. Tør grundigt efter

Brug en helt tør og ren, fnugfri klud eller viskestykke til at tørre efter med. Det er en fordel, hvis kluden/viskestykket har været vasket nogle gange. Se eventuelt efter indefra og ud mod lyset, om der er striber, der skal tørres efter.


9. Glem alt om avispapir

Det er spild af tid at efterpolere vinduet med avispapir. Det råd stammer fra, da tryksværten var blybaseret og havde en polerende effekt.


10. Husk vinduesrammer og karm

Vask vinduesrammer og karm et par gange årligt med en klud, rigeligt lunt vand og en smule universalrengøring. Tør efter med en tør klud. Vask rammerne, før du vasker vinduerne, og vask vindueskarmen efter, du har vasket vinduerne.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas