« Tilbage

Vinduer og glas modstandsdygtige overfor orkan

Sidst revideret feb 2023
Glasfakta

Alvorlige vejrbegivenheder som orkaner, i andre lande kaldet hurricanes, cykloner, tyfoner og tornadoer, er i stand til at give omfattende ødelæggelser pga vindpåvirkning. Men værst er de efterfølgende skader, der opstår, fra de materialer og det affald, der blæses rundt.

De flyvende materialer har potentiale til at trænge ind i bygninger, og når bygningens klimaskærm er blevet ødelagt, stiger skadesniveauet betydeligt. Brugen af orkanmodstandsdygtige vinduer er en komponent i bygningen, der i høj grad kan forbedre bygningens modstandsdygtighed over for ekstremt vejr.

Vindhastigheden bruges som mål på en storms styrke. En storm med vindhastighed på over 32,6 meter i sekundet, som er det samme som 117 kilometer i timen, er at bestegne som en orkan.


De tropiske orkaner dannes over de varme, tropiske have. På kortet ses navnene for tropiske lavtryk af storm- og orkanstyrke forskellige steder i verden samt de oftest fulgte baner. (Grafik John Cappelen / DMI)

Hvad er et orkanmodstandsdygtigt system?

Til orkanmodstandsdygtige vinduer anvendes lamineret glas i et indramningssystem med det primære formål at opretholde integriteten af bygningens klimaskærm. Lamineret glas anvendes for at modstå kræfterne fra kraftig vind og regn, samt modstå høje stødkræfter fra vindbårne materialer og affald.

Lamineret glas holder også glasset på plads, hvis det går i stykker, hvilket giver sikkerhed og forhindrer yderligere ødelæggelser fra affald under orkanen.

Den typiske opbygning af det laminerede glas er to eller flere lag varmeforstærket eller almindelig floatglas med PVB eller tykkere ionoplast (fx Sentry) mellemlag.

Vigtigste fordel ved lamineret glas i orkansikrede vinduer

Yderligere fordele ved orkanvinduer

Design retningslinjer for orkanvinduessystemer

Systemet prøves for hele systemet, som skal bestå af både stødprøvning og positiv og negativ cyklisk vindbelastningsprøvning.

Nøglefaktorer, der skal overvejes ved design af et system

Orkan standarder
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas