« Tilbage

Tonede brilleglas

Sidst revideret jun 2022
Glasfakta

Hvad er det, der gør at nogle brilleglas kan ændre sig fra klart til mørkt, når man går fra inde til ude og omvendt?

Solbriller der bliver mørkere, når de udsættes for solen blev udviklet i slutningen af 1960'erne, og blev populære i 1990'erne. Den korrekte betegnelse for disse briller er fotokromiske eller fotokromatiske, som refererer til en specifik kemisk reaktion glassene udvikler overfor ultraviolet stråling (UV).

Fotokromiske glas i briller består af millioner af molekyler af stoffer, som sølvchlorid eller sølvhalogenid indlejret i dem. Molekylerne er transparente for synligt lys, hvor der ikke er UV-lys, hvilket er normalt for kunstig belysning. Men når glassene udsættes for UV-stråler, som i direkte sollys, sker der en kemisk proces, der får molekylerne til at ændre form. Den nye molekylære struktur absorberer dele af det synlige lys, hvilket får linserne til at blive mørkere. Antallet af molekyler, der ændrer form varierer med intensiteten af UV-stråler.

Når man går indendørs og ud af UV-lys, finder en anden kemisk reaktion sted. Den manglende UV-stråling gør at molekylerne vender tilbage til deres oprindelige form, hvilket resulterer i tab af deres lysabsorberende egenskaber. I begge retninger, sker hele processen meget hurtigt.


Læs i artiklen Elektrokrome Smart glas hvordan man med Smart Glas i ruder kan styre mængden af lys, og varme, der passerer igennem glasset.


I de oprindelige PhotoBrown og PhotoGrey produkter fra 1960’er var brilleglassene fremstillet af glas, og molekylerne var fordelt jævnt i hele linsen. Problemet med disse briller var, at glasset havde varierende tykkelse. De tykkere dele synes mørkere end de tyndere områder.

Ny teknologi ved anvendelse af plastik-glas

Med det stigende brug af plastik-glas, har man udviklet en ny metode, hvor glassene nedsænkes i et kemisk bad. De fotokromiske molekyler bliver absorberet af plastikken til et lag på omkring 150 mikron. Dette er mere effektivt end en simpel coatning, hvor belægningen kun ville være omkring 5 mikron, og antallet af molekyler vil ikke være tilstrækkeligt for at gøre linserne mørke.

Brug af fotokromiske solbriller

Fotokromiske glas reagerer på UV-lys og ikke på synligt lys. Der er tilfælde, hvor brillerne ikke vil ændre karakter til mørke briller. Dette vil for eksempel være tilfældet når brillerne anvendes i en bil. Forruden blokerer det meste UV-lys, og derfor bliver de fotokromiske briller ikke mørkere.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas