« Tilbage

Jernfattigt glas = højere niveauer af klarhed og gennemsigtighed

Sidst revideret sep 2020
Glasfakta

Et godt dagslys i de indvendige omgivelser har en række fordele, såsom brugertilfredshed, højere produktivitet/aktivitet, en følelse af forbindelse mellem rum, reduceret brug af kunstigt lys og dermed reduceret energiomkostninger, og flot farvetransmission af de udvendige omgivelser.


Jernfattigt glas fremstilles med en råvaresammensætning, der giver det øgede niveauer af klarhed og gennemsigtighed sammenlignet med traditionelt klart glas.


Klart glas uden farvetone

For at få glas uden den typiske grønne tone skal det smeltede glas have en høj grad af renhed, og jernoxidindholdet skal være så lavt som muligt.


Til ruder, facader og tag anvendes oftest sodakalksilikatglas, det er glas der typisk omtales som farveløst i det synlige lysspektrum. Selvom det faktisk ikke har nogen iboende farve, har det normalt en klar grøn farve, som kan variere i intensitet afhængigt af råvarerne i smeltebadet. Små andele af jernoxid giver glasset dets karakteristiske grønne farvetone.


Titaniumoxid kan også give glasset en lys lilla eller brunlig farve ved højere koncentrationer. Andre elementer, der som oxidforbindelser kan påvirke glassets farvetone, er kobber, vanadium, krom, mangan, kobolt og nikkel.


Ingen Standarder for jernfattigt glas

Der er i øjeblikket ingen produktstandard for jernfattigt/hvidt glas. I SIGAB-retningslinje 006: ”Visual assessment of glass by the Swiss Institute for Glass in Buildings” er værdien for jernoxidindholdet for at blive kaldt jernfattigtglas defineret for plant glas hvis jernoxidindholdet er mindre end 200 ppm (dele pr. million).


Da der ikke er nogen standardiseret specifikation for jernfattigt glas, kan klarhedsniveauerne variere meget afhængig af hvordan de fremstilles, og niveauerne af jernoxid, der findes i råvarerne. Af denne grund kan nogle jernfattige glas være mere passende til nogle projekt end andre.


Mere glasareal betyder mere dagslys

En af de mest almindelige måder at øge dagslyset i bygninger på er, at bruge store glasarealer. Brug af jernfattigt glas i store termoruder kan maksimere lystransmittansen, og giver en mere præcis farvegengivelse af udsigten. Imidlertid kan anvendelse af jernfattigtglas ikke kun resultere i øget dagslys, men også i øget solvarme og dermed risiko for overophedning. For at forbedre styringen af dels solstrålingen, dels reducere energiforbruget kan jernfattigt glas fås med belægninger, både som energiglas og som solafskærmende-energi glas.


Tykkelse på glasset påvirker lystransmittansen

Tykkelsen af glas er også en overvejelse, når man vil maksimerer dagslyset. Den iboende grønne farve i konventionelt klart glas forstærkes, når tykkelsen øges. Men med jernfattigt glas er denne farveøgning meget mindre udtalt.


Med jernfattigt glas vil lystransmittansen kunne øges (i forhold til konventionelle soda-kalk-silikatglas) for 3 mm tykt glas er lystransmittansen 1,7% højere, for 15 mm tykt glas er lystransmittansen op til 7% højere.


For elementer, der kræver tykt, mere end 6 mm, og dermed tungt glas, - som indgangspartier og sikringsruder, vil jernfattigt glas maksimere dagslyset, selv ved tykkelser op til 19 mm. Til stort set alle flerlags brandbeskyttende glas benyttes der i dag jernfattigt glas.


Eksteriør og interiør

Når der anvendes jernfattigt glas til ruder, facader, dobbeltfacader, glastage og ovenlysvinduer, har man betydelige muligheder for at forstærke dagslyset og få en bedre farvegengivelse af de indvendige og de udvendige omgivelser.


Forskning har i de senere år vist at dagslyset har betydning for menneskets velvære og sundhed generelt. Vores døgnrytme, søvn, humør og D-vitamin niveau stimuleres af naturligt dagslys. Da vi i gennemsnit opholder os 90% af tiden indendørs, har det derfor stor betydning hvilken kvalitet af dagslys, der kommer igennem vinduerne.


Læs artiklen ”2-lags jernfattigt glas versus 3-lags energiruder”, der giver indblik i et forskningsprojekt der udover at omhandle energibesparelse også ser på de sundhedsmæssige aspekter ved energirenoveringer herunder dagslyskvalitet og indeklima.


Når der anvendes jernfattigt glas til elementer i facader og tag, vil det være nødvendigt at bruge belægninger på glasset for at opfylde energikravene.


Til indvendigt brug, såsom vægge og døre, skaber jernfattigt glas større forbindelse mellem rummene og gør, at naturligt lys overføres fra et rum til det næste uden den grønne farvetone, der findes i konventionelt klart glas.


Budgetovervejelser

Ligesom de fleste byggeprodukter, er jernfattigt glas tilgængelige på forskellige prisniveauer afhængigt af det aktuelle projekt og øvrige funktionskrav.


Med nutidens basisglas er fordelene mindre ved jernfattigt glas

Siden midten af 90-erne er alle glasproducenters basisglas blevet endnu klarere, det er ikke jernfattigt, men har meget mindre farve end tidligere. I dag er det tykkelsen og belægninger der giver en eventuel farve.


Med de nye basisglas, med mindre farve, så er der ikke meget at hente ved jernfattigt glas, specielt ikke i solafskærmende tre-lag!
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas