« Tilbage

Indeklima med behagelig temperatur

Sidst revideret aug 2019
Glasfakta

Indeklima skal tænkes ind allerede i planlægningen af byggerier og ombygninger.

Temperaturen i rummene bliver påvirket af den kunstige belysning, varmen fra kontormaskiner og sollyset. Med en rumtemperatur på 20-22 grader vil langt de fleste finde det behageligt at opholde sig i et rum. For høj temperatur kan bevirke, at man har svært ved at koncentrere sig, og at man føler sig træt og uoplagt. Ofte vil en for høj temperatur også bevirke, at man oplever luftkvaliteten som dårlig. Temperaturen ved kontorarbejde bør ikke være under 18 grader.

Indeklima skal tænkes ind allerede i planlægningen af byggerier og ombygninger. Bygningens konstruktion, valg af byggematerialer og ventilationsforhold kan medvirke til at understøtte et godt indeklima. Fastlæggelse af varmebelastningen fra kunstig belysning, personbelastning og kontormaskiner (EDB-skærme, servere med videre) skal vurderes. Solpåvirkninge fra aktuel placering af ruder i facaden skal indgå.

Udvendig solafskærmning

En udvendig variabel solafskærmning vil kunne opfylde behov for optimal kontrol af solindfald uden ekstra brug af ekstra energi til køling og ventilation, samtidig med at et godt udsyn og gode dagslysforhold er tilgodeset. Afskærmningen kan udføres og placeres på mange måder, og hvor placeringen er mest hensigtsmæssig, så solens stråler bremses inden de rammer ruden.

Indvendig solafskærmning

Placering af en indvendig afskærmning har kun ringe effekt, da solens stråler når de passerer ruden omdannes til langbølget varmestråling, der ikke kan slippe ud igen. Temperaturen stiger dermed i rummet. Etablering af indvendig solafskærmning anvendes derfor primært til kontrol af dagslysindfaldet og løsning af problemer med blænding.

Solafskærmende ruder og energiglas

I dag findes der mange forskellige typer solafskær­mende ruder, som kan holde en stor del af solvarmen ude. De reflekterer og/eller absorberer varmen, så rumtemperaturen kan holdes på et behageligt niveau. Ruderne tillader forskellig mængde sollys/-energi at passere alt efter type. Selvom ruderne kan virke mørke udefra, er der stadig fuldt udsyn indefra. Med brug af energiglas kan man opnå effekten af, at det bliver “varmere om vinteren, køligere om sommeren!”

Læs også artiklen Indeklima, termisk indeklima i henhold til BR18


Vedrørende arbejdsmiljø og indeklima se: Indeklimaportalen
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev