« Tilbage
Glasoverfladens egenskaber. Indefra Aros tagpavilion

Glasoverfladens egenskaber gennem belægninger

Sidst revideret mar 2021
Glasfakta
Glasoverfladen kan have mange forskellige egenskaber, som enten er iboende i det aktuelle glas eller tilført evt. som belægning eller behandling (fx ætset eller varmebehandlet: som fx hærdet)

Iboende egenskaber

Standard floatglas har nogle overfladeegenskaber som glasset "fødes" med, som ved yderligere behandling kan forstærkes.

Behandlinger

Der er mange muligheder for at påvirke glasoverfladen, så den ikke er modtagelig for nedbrydning, vand og laster. Overfladen kan blive manipuleret så fx lys reflekteres eller slet ikke reflekteres. Eller hvordan glasoverfladen kan reflektere specifikke strålinger så det bliver til lavemissionsoverflader (dvs. energiglas) eller reflektere IR-stråling, så det bliver solafskærmende eller andre specifikke typer som fx forhindre dataaflytning. Nyere funktioner er rengøringsvenlig, antikondens, fuglevenlige, anti-virus og data stop.

Overfladens egenskaberBelægninger

Der er mange forskellige belægningsteknologier.

CVD

Chemical vapor deposition også benævnt pyrolytisk dvs. ”on-line” på det varme glas direkte i floatbadet og dermed oftest ”hårde” enkeltlags belægninger, som derfor kan være frie overflader

PVD

Physical vapor deposition også kendt som sputtered proces dvs. ”off-line” og dermed oftest ”bløde” multilagdelte belægninger, som derfor skal indbygges i termoruder

PICVD

Plasma impulse chemical vapor deposition, en nyere avanceret belægning, der vil give helt andre fremtidige muligheder.

Væske belægninger

Der findes forskellige belægninger som silketryk, blæktryk og dyppe processer, som kan bruges til andre formål fx i kombination med glas-keramik, særligt til små serier og til fx containerglas til medicinalindustriens små beholdere.

Belægningerne afhænger også af belægningsmaterialerne som kan være organiske, hybride eller uorganiske (ofte metaller), og afhængig af om de er enkeltlags eller multilagdelte.

Læs mere i artiklen: Belægninger/coatninger med forskellige funktioner.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev