« Tilbage

Gennemfarvet, transparent glas

Sidst revideret okt 2020
Glasfakta

Gennemfarvede glas betegner ensfarvede glas, der er produceret vha. kemiske tilsætningsstoffer i smelten. Glassets farve stammer fra optagelse af lys i området for bestemte bølgelængder. Almindeligt soda-kalk-silikatglas ser let grønligt ud, når det ses i almindeligt lys. Denne farvning er primært forårsaget af komponenter af jernoxider i smelten.Selv meget små mængder af et grundstof som kobber, vanadium, krom, mangan, kobolt eller nikkel er tilstrækkeligt til at give glasset en farve. Cirka 99,5% af glassets bestanddele svarer i deres kemiske sammensætning til den i det sædvanlige soda-kalksilikatglas, de resterende 0,5% bestemmer farven på glasset. Dette gør det meget vanskeligt at finjustere farven præcist.


Et eksempel kan præcisere dette: Tilsætninger af ca. 180 g koboltoxid ind i en masse på 4000 kg glasråvarer bestemmer mellem en grå og bronze farve på glasset. Glas med nøjagtig den samme farve kan næppe produceres i forskellige produktionsprocesser, som det kan være nødvendigt, for eksempel når man udskifter individuelle glas og ruder efter flere år.


Almindeligt soda-kalk-silikatglas fra forskellig glassmelter og fra forskellige producenter kan også adskille sig markant i den grønne farvetone, afhængigt af oprindelsen af de anvendte råvarer, som hovedsagelig er sand, soda og kalk.


Gennemfarvet glas produceres i farverne bronze, grå, grøn, blå og lyserød. Ud over designaspektet er de også egnede til at reducere den samlede solenergitransmission igennem ruderne. Gennemfarvet glas var således de første solafskærmende glas, som ses i bilers gennemfarvede ruder, det gennemfarvede glas skulle nedsætte risikoen for overophedning i kabinen. Imidlertid resulterer den absorberede solstråling også i en øget termisk belastning på de gennemfarvede glas.


Læs mere i artiklen ”Lystransmittans i bilruder”.


Gennemfarvet glas kan behandles, skæres og håndteres som almindelige, ikke-farvede glas og forsynes med solafskærmende- eller energi-belægninger. Termisk hærdning og yderligere forarbejdning til lamineret sikkerhedsglas og termoruder er også muligt.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas