« Tilbage

Termorudens historie

Sidst revideret jan 2015
Glasfakta

Byggeriet var ikke klar til den unikke opfindelse, som termoruden var

Allerede i 1865 blev der i USA taget patent på verdens første termorude. Men opfinderen var så langt forud for sin tid, at teknologien i byggeriet dengang ikke var moden til denne unikke nyskabelse.

Først omkring 70 år senere, i 1930-erne blev der i Tyskland for alvor taget fat på at videreudvikle forskellige former for termoruder. Filosofien bag termoruden var ønsket om at finde frem til en dugfri rude.

Det har i koldere egne altid været problematisk at holde duggen fra rudens indvendige side med de store temperaturforskelle inde og ude. At to lag glas så også viste sig at isolere bedre end et enkelt lag glas, var kun et ekstra plus.

Brugen af to lag glas har været et kendt fænomen, og langt op i vores tid er der brugt koblede rammer, endnu i dag findes der stadig forsatsglas i mange ejendomme.

Den form for termorude, der bruges i dag, blev først udviklet i 1960-erne. Den består af to glas med et afstandsprofil af aluminium. Den minder meget om termoruden, der blev opfundet 100 år tidligere i USA.

Siden da har udviklingen taget fart. Termoruder findes i dag med talrige funktioner, og det kan derfor være vanskeligt at danne sig et overblik over, hvilken rude, der er optimal til forskellige formål. Men der er penge at spare, hvis man allerede i projekteringsfasen vælger termoruden med de ønskede funktioner.

Siden 1.3.2007 har det været obligatorisk at termoruder skal være CE-mærket i henhold til ”DS/EN 1279-5 Bygningsglas - Termoruder - Del 5: Overensstemmelsesvurdering” Før det var det DS 1094.1 der var gældende fra 1981.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev