« Tilbage

Hvordan skal coated (belagt) glas vende i en termorude?

Sidst revideret maj 2022
Glasfakta

For at en energirude fungerer, skal belægningen side på den rigtige side.

De fleste belagte glas er udført med ”bløde” belægninger (soft-coatninger / off-line-produktion), men enkelte typer udføres som ”hårde” belægninger (hard-coatninger / on-line-produktion).

Hovedparten af lavemissionsbelægninger (energiglas) i termoruder er med ”blød” belægning.

Energiglas til forsatsruder er med hård belægning.

Kombinerede solafskærmende og energiglas er oftest med ”bløde” belægninger.

Alle energi-belægninger vendes med den belagte overflade mod hulrummet (dvs i en 2-lag rude på overflade 2 eller 3), hvilket sker for at beskytte belægningen bedst muligt.

Kun særlige belægninger som antirefleks behandlet eller selvrengørende glas placeres med belægning udad og bruges kun på udendørs kombinationer.

Termoruder beskrives udefra:

glastype/tykkelse – afstand - glastype/tykkelse. Overflader nummereres udefra.

Energiglas

Termorudens U-værdi (varmeisolering) og dagslystransmittans (hvor meget sollys, der kommer ind) påvirkes ikke af, om energiglasset monteres som det yderste glas eller det inderste glas, derimod påvirkes solenergitransmittansen (g-værdi = den samlede solenergi, der kommer ind). Ønskes så meget solenergi ind som muligt, placeres energiglasset inderst, hvilket er det mest almindelige.

I glastage og ovenlys kan energiglasset placeres yderst, da der indvendigt af sikkerhedsmæssige årsager skal være lamineret glas (jf. bygningsreglementets vejledning), men kan også placeres som inderste glas som belagt lamineret glas.

I 3-lags termoruder placeres energi-belægningerne oftest på side 2 og 5. I særlige tilfælde pga specielle funktionskrav til det inderste glas, kan energibelægningen placeres på side 2 og 4, men så skal det midterste glas være hærdet da det absorberede mere solenergi end almindeligt glas. Det indesluttede midterglas kan ikke afkøles og der opstår risiko for termisk brud.

Solafskærmende glas

Det solafskærmende glas skal altid placeres yderst for at give maksimal solafskærmning. Det vil sige belægning skal sidde på overflade 2.

Med flammetesten kan man se, hvor belægninger

Lys bliver reflekteret fra hver glasoverflade! – derfor kan man på alle glas få en lysrefleksion fra hver overflade i en termorude. Lys på en 2 lags termorude vil give 4 refleksioner.

Holder man en lommelampe eller en flamme fra et stearinlys eller lighter op foran glasset, vil man se en anden farve i en af de fire refleksioner, det viser, hvor den belagte overflade er. Man kan hermed tælle sig frem til hvilken overflade, der er belagt.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas