« Tilbage
Kittet vindue fra den Gamle By Aarhus

Håndkitning af vinduer

Sidst revideret jan 2022
Glasfakta

Håndkitning er en håndværksdisciplin inden for vinduesfremstilling. Den originale håndværksdiciplin håndkitning var en metode snedkere brugte tilbage i 1800-tallet. Håndkitning er en vigtig del af at bevare vinduets oprindelige detaljer og bevare den klassiske byggestil.


I bevaringsværdigt byggeri er der som regel krav om, at man skal anvende materialer og metoder, som man anvendte da den bevaringsværdige bygning blev opført. På den måde er man med til at bevare bygningernes oprindelig arkitektur. Derfor er det vigtig, at håndkitning bevares som en disciplin inden for vinduesfremstilling. Ved at vedligeholde de gamle håndværksdiscipliner som håndkitning kan man bevare de gamle bygninger i den stil, de blev opført i.


De steder, hvor man til renovering af gamle bygninger har brugt nyere materialer og teknikker, ses det ofte tydeligt og giver bygningen et uharmonisk udtryk.


Kit

Kit er et binde- og tætningsmiddel, der i frisk tilstand er blødt, men efter nogen tids forløb bliver hårdt. Kit består af en blanding af et fast og et flydende olieagtigt stof. Kit kan minde om fugemasse.


At kitte vi sige at fæstne og tætne vinduet vedhjælp af kit, kitten tørrer ud og bliver hård efter påføring. Ved håndkitning påfører man kitten langs vinduets sprosser og rammer og trækker efterfølgende den overskydende kit af med en kniv, hvilket giver en finish med skarpe hjørner og kanter. Håndkitning indgår som den sidste del af processen, inden et vindue er færdigt.Renovering af gamle vinduer

Kit af kridt og linolie er et elastisk materiale som kan tåle de små bevægelser i træet, som følger af kulde- og varmepåvirkninger. Problemer med løs kit skyldes ofte, at glasfalsene i de gamle rammer trækker linolien ud af kitten, så den tørrer og falder af. Hvis det er nødvendigt at tage de gamle ruder ud, gøres det meget forsigtigt, så de ikke knækker. Når kitten er fjernet med et stemmejern, trækkes glasstifterne ud, hvorefter ruden kan lirkes ud. Glasfalsene skal altid grundes, før der kittes om, da træet ellers vil opsuge olien i kittet, som derved hurtigt tørrer ud og løsner sig igen. Ruderne fasttrykkes i falsene i kit hvorefter de stiftes med stifttråd for at fastgøre ruden, hvorefter der kittes udvendig. Kitning udføres med linoliekit.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas