« Tilbage

Energiruders betydning for planter

Sidst revideret feb 2015
Glasfakta

Energiglas i termoruder ændrer på solens stråler gennem glasset

Planternes vækst bag energiruder i almindeligt byggeri er undersøgt ved flere lejligheder. De forskellige dele af solstrålingens spektrale indhold har betydning for plantens fotosyntese.

Lystransmittansen (LT) dæmpes med ca. 4% for hver overflade, hvor lyset bliver reflekteret, hertil kommer selve glassets dæmpning. Glas dæmper på hele spekteret det vil sige på både ultravioletstråling, lysstråling og infrarødstråling (UV/LT/IR). Energiglas dæmper yderligere.

Hvis solstrålingens samlede UV-transmittans er 100%, dæmpes den i en gammeldags 4-16-4 termorude til ca. 50% og i en tilsvarende energirude til ca. 27% og den samlede solstråling (g-værdi) til ca. 78%.

Hvis solstrålingens samlede Lystransmittans er 100%, dæmpes den i en gammeldags 4-16-4 termorude til ca. 82% og i en tilsvarende energirude til ca. 80%, og den samlede solstråling (g-værdi) til ca. 63%.De forskellige dele af solstrålingens spektrale indhold har betydning for plantens fotosyntese, men det er især lyset, der har størst betydning. Energirudens ændringer af strålingen har størst betydning i de områder, som ikke er væsentlige for fotosyntesen.

Energiglas bruges for at forbedre den termiske isolering med en belægning på det ene glas i en termorude. Energiruder har først og fremmest betydning for varmeisolering, det vil sige forhindre langbølget energi indefra i at komme ud også kaldet U-værdien.

Undersøgelser med de almindelige klare typer af energiglas har bekræftet, at der kommer nok lys til at få en næsten usvækket plantevækst bag energiruder.

I professionelle væksthuse og gartnerier optimeres på alle forhold inklusiv brug af antirefleks belægninger.

Det skal bemærkes, at det ikke kun er transmissionskoefficient for lyset, der har indflydelse på planters vækst. Andre faktorer såsom rumtemperatur, ventilation (levering af anlæg med CO2), afstanden fra planten til glasset, strålingens varighed og intensitet samt levering af næringsstoffer og vand er af afgørende betydning for de fleste plantearter.

En tilfredsstillende vækst af planterne opnås, når alle de påvirkende faktorer bliver optimeret.

En ekstra fordel for planter, der står lige op ad energiruder, er at ruden er væsentlig varmere end gammeldags termoruder, og dermed får planten mindre ”kuldenedfald” og træk.

Overfladetemperatur ved ude temperatur -10 grader og inde temperatur +20 grader stiger fra 10 grader på en gammeldags termorude til 16 grader på en energirude.

I store atrier med energiglasbelægninger ses ofte, at træer vokser ”for hurtigt” på grund af det bedre termiske indeklima. På samme måde har vi mennesker det, vi vil også gerne have stabilt behageligt termisk indeklima

Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas

x

Modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev