« Tilbage
Udvendig kondens på vinduerne på overetagen i et nybyggeri i Brabrand

Erstatningskrav for udvendig kondens

Sidst revideret jul 2018
Glasfakta

I Norge har en sag vist, at god information måske er ligeså vigtig som gode produkter!

Det er vigtigt at informere kunden om, at den lave U-værdi, man opnår ved at anvende energiruder og 3-lags termoruder, kan give udvendig kondens på ruderne. I den senere tid har vi set, at brugen af 3-lags ruder er stigende i forhold til 2-lags rude.


3-lags glas og udvendig kondens

3-lags termoruder anbefales ofte fordi de har en lav U-værdi og dermed højere isoleringsevne. I de fleste tilfælde vil man opfatte dette som et plus. Men den høje isoleringsevne kan have ulemper, blandet andet betyder det, at der opstår udvendig kondens på ruden.


Udvendig kondens opstår i Danmark oftest i forårs- og efterårsmånederne. Når temperaturen falder om natten, køles også rudens yderside. Når temperaturen stiger om morgenen, bliver luften hurtigere varm end ruden, og der opstår kondens. Kondensen forsvinder i løbet af dagen, når ruden er blevet varmet op.


Som fagmand/rådgiver synes man, at man har leveret et godt produkt med høj isoleringsevne, men bliver kunden overrasket, når de opdager, at de på nogle tidspunkter ikke kan se udsigten gennem de nye flotte vinduer. De fleste vil nok være tilfredse med en grundig forklaring af fænomenet - men ikke alle.


Sagen fra Norge

I Norge har en forbruger, der var utilfreds med de nye udskiftede 3-lags ruder på grund af udvendig kondens, vundet en erstatningssag i Forbrukertvistutvalget. Han hævdede, at fænomenet udvendig kondens var ukendt for ham, og han mente han burde have fået bedre information.


Det er således vigtigt, at man som rådgiver og leverandør sørger for at kunden for en god information om de gode produkter.


Læs også Glasindustriens publikation: ”KONDENS PÅ GLAS Nogle årsager, nogle råd”


Billedet i toppen af artiklen viser udvendig kondens på nordvendte vinduerne på overetagen i et nybyggeri i Brabrand.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas