« Tilbage

Elopvarmet glas til glasfacader og vinduesløsninger

Sidst revideret apr 2022
Glasfakta

Elektrisk opvarmet glas er ideelt til at undgå kondens på glas. El-opvarmet glas forhindrer konvektion - følelsen af kold stråling og træk, når man opholder sig tæt på et traditionelt vindue uden opvarmning.


Komfort og udsyn

El-opvarmet glas eliminerer ubehagelig 'kuldestråling’ forårsaget af konvektion, som resulterer i det, der opleves som træk og kuldenedfald, når man er tæt på traditionelle, dårligt isolerede glasvægge og vinduer. Elopvarmede ruder fjerner kondens og sikrer udsyn.


Elopvarmede ruder er en energieffektiv måde at forbedre komfort og ikke mindst anvendelighed af indendørs rum ved at eliminere pladskrævende varmeanordninger, som radiatorer eller varmeblæsere, normalt installeret langs underkanten af glasvægge. Med el-opvarmede ruder får man fuld komfort tæt på vinduet.


Hemmeligheden er i belægningen

Elektrisk opvarmet glas adskiller sig fra normalt glas både i opbygning og funktioner. Elektrisk opvarmet glas er velkendt i såvel biler som i fly. Netop fly bruger oftest opvarmet belægning, hvor biler oftest har varmetråde i lamineret glas. Elektrisk opvarmet glas med en hård belægning kan også bruges som radiatorer.


Læs mere om radiatorer af glas.


Figuren er fra Finglass’ hjemmeside.


I det viste eksempel består termoruden af to hærdede glas i en energirude. Elektrodestrimler, der løber langs kanterne af det indre glas, fører elektrisk strøm fra et meget fleksibelt dobbeltisoleret kabel til energibelægningen. Opvarmning kan også installeres på det udvendige glas, eller endda begge dele, afhængig af kundekrav, klima, komfort og øvrige betingelser.


Termoruden er luft eller argon fyldt imellem de to lag glas og holdes sammen med en fugemasse.


Begge glas har energiglas belægning, men i eksemplet er kun den indvendige belægning tilsluttet til elektricitet, hvilket gør det til en varmebelægning. Lavemissions belægning fungerer som et ensartet varmegivende element, der giver jævnt fordelt varme på hele glasset. Den anden lavemissionsbelægning på det udvendige glas reflekterer indvendig rumvarme tilbage mod det indendørs rum, ligesom i en almindelig energirude.


Ifølge en undersøgelse fra the Technical Research Center of Finland (VTT), omdannes elektrisk strøm 100 procent til varme ved brug af elopvarmet glas og over 90 procent af det kan rettes indad, hvilket minimerer varmetabet og CO2 aftrykket. Dette gør elopvarmet glas overlegent effektivt i forhold til ethvert andet system eller teknologi.


Standard polyurethan fugemasse anvendes til almindelige vinduesløsninger, og silikone fugemasse til struktural glazing ruder. Brugen af punktfastholdte ruder er også muligt med structural glazing ruder.


Energieffektiv komfort

For at opvarme glas lige nok for at forhindre konvektion/kuldenedfald og ’kuldestrålingseffekt’ bruges kun 20 til 30 Watt energi pr kvadratmeter glas.


Når konvektion og kold strålingsasymmetri er elimineret, kan rumtemperaturen sænkes uden at man går på kompromis med komforten. Hvis komforten sammenlignes ved at stå ved siden af opvarmet rude med en U-værdi på 0,5 i forhold til normalt isoleret rude med samme U-værdi opleves en stor forskel.


Kondens

Et andet typisk problem er kondens, eller dannelsen af vand, på overflade af glas. Løsningen her er at opvarme glasset 1-2 grader over dugpunktet. Når varmeeffekten er installeret på det udvendige glas, vil den forhindre kondens, isdannelse og sneopbygning.


Når der er installeret varme på det indvendige glas, kan det også bruges i fugtige omgivelser som svømmehaller for også at forhindre kondensvand fra at lække ind i konstruktioner, der forårsager skade.


Læs om Kondens/kuldenedfald.


Maksimer gulvplads og spar omkostninger

Varme direkte på overfladen af glas eliminerer behovet for andre varmeapparater, der skal forebygge konvektion og kuldenedfald, såsom radiatorer eller varmeblæsere. Bygger man med opvarmet glas, har man ikke brug for et areal til radiatorer og varmeblæsere. De el-opvarmede ruder er således arealbesparende, hvilket kan føre til betydelige besparelser i byggeomkostninger. Disse omkostningsbesparelser kan kompensere for ekstraudgiften til el-opvarmede ruder.


I ældre bygninger, hvor man skifter til el-opvarmede ruder og ikke længere har brug for radiatorer og varmeblæsere, kan man nyde den ekstra plads, der bliver frigivet.
Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas