« Tilbage
Whisky-destilleri i 3.300 m højde med SWISSPACER Ultimate i termoruderne

Whisky-destilleri i 3.300 meters højde

Sidst revideret aug 2023
SWISSPACER

De to schweiziske whiskyelskere Rinaldo Willy og Pascal Mittner søgte en spektakulær ramme til deres produktion: Verdens højest beliggende destilleri kan besøges på Corvatsch-topstationen. Det bedste indkig og udsyn samt fremragende energikvalitet sikres ved at anvende termoruder med varm-kant afstandslisten SWISSPACER Ultimate.

Siden 2010 har vennerne Rinaldo Willy fra Engadin og Pascal Mittner fra Chur sat sig som mål at gøre Schweiz kendt som en whiskynation og valgt en regional produktionsmetode til deres whisky "ORMA", som har vundet flere internationale priser. Vandet kommer fra de naturlige kilder nær Murtèl mellemstationen på Corvatsch-svævebanen og tønderne kommer fra de omkringliggende vinregioner som Veltlin eller Bündner Herrschaft. Produktet opbevares meget forskellige steder i regionen: i dybe hvælvede kældre på Engadins slotte eller klostre, i jordkældre og tømmerværfter i Bündner Land - eller i grotten på Corvatsch-topstationen. "Vi ønskede at lave en whisky, der bringer vores hjemland og terroir ind i flasken," forklarer Willy og Mittner. Hver af deres single cask udgaver udviser derfor forskellige farver og nuancer, alt efter hvilket klima eller vinfad de modnes i. Navnet på whiskydestilleriet henviser også til virksomhedens filosofi: ORMA betyder "sjæl" på rætoromansk og refererer til rødderne i Graubünden.
Vinduerne blev udstyret med tredobbelt glas baseret på MGTherm Öko Star glas og udstyret med varm-kant afstandslisten SWISSPACER Ultimate. 
Foto: Filip Zuan

Et særligt whisky-destilleri

Da muligheden for to år siden opstod for at overtage en tom lagerbygning på Corvatsch-topstationen, greb de to visionære chancen og planlagde verdens højest beliggende destilleri. Det lyder lidt som et marketing stunt, men det er det virkelig ikke: fordi kogepunktet for destillationsprocessen i en højde på 3.303 meter er 10 grader lavere end ved havoverfladen. Det sparer penge, især da temperaturen i anlægget også styres direkte af den kølige bjergluft. Af større betydning for produktionen af whisky er det dog, at det lavere destillationspunkt bevarer flere aromaer og en større kompleksitet i destillationsprocessen - et unikt salgsargument for entusiaster af schweizisk whisky.

Spektakulært panorama

Placeringen af det nye ORMA destilleri er helt igennem unik. Omgivet af Bernina-massivet og Corvatsch-gletsjeren med udsigt over det karakteristiske sølandskab i Øvre Engadin, er et besøg på single malt whisky destilleriet en meget speciel oplevelse for alle sanser. Tre dage hver uge er der udvalgte guidede ture med prøvesmagning.

For at kunne nyde udsigten over det betagende landskab fuldt ud og også give et fascinerende indkig i destilleriet, valgte man store vinduer med højtydende termoruder, da man ombyggede lagerrummene.
For at give destilleriet en unik udsigt og et lige så fascinerende indkig valgte man store vinduer med højtydende isoleringsglas.
Foto: Filip Zuan

Termoruder under ekstreme forhold

Vinduerne blev udstyret med tredobbelt glas med det varmeisolerende glas MGTherm Öko Star fra MGT Mayer Glastechnik. Det isolerende glas har de bedste varmeisoleringsegenskaber og opfylder de højeste krav til energi, kvalitet og æstetik, også i betragtning af de forventede ekstreme vejrforhold på topstationen. Alle Öko Star termoruder er udstyret med den højteknologiske afstandsliste SWISSPACER Ultimate – en af de bedste varm-kant afstandslister, der findes på markedet i øjeblikket. SWISSPACER Ultimate minimerer kuldebroer på glaskanten og reducerer risikoen for kondens betydeligt.

"Vi bruger nu Ultimate som standard," siger Harald Lerchster, salgsdirektør for MGT Mayer Glastechnik. "Afstandslisten imponerer os simpelthen med sin fremragende ydeevne og en æstetisk, mat overflade." Den høje stabilitet af den hule profil på SWISSPACER Ultimate sikrer ekstraordinær parallelitet i rammen. Folien sikrer også en lang levetid.


Selv under ekstreme klimatiske forhold sikrer den høje stabilitet af SWISSPACER Ultimate's hule profil en ekstraordinær parallelitet i rammen.

Foto: Filip Zuan

Byggeplads i over 3.000 meters højde

Det største vindueselement måler 4.900 x 2.100 millimeter – mere end ti kvadratmeter. Sådanne størrelser var en stor udfordring – ikke kun for de trange forhold på stedet i en højde på over 3.000 meter, men også fordi vindueselementerne skulle leveres med helikopter. For at håndtere de klimabelastninger, der var til stede under transporten af enhederne op ad bjerget fra dalen, installerede MGT Mayer Glastechnik en trykudligningsventil på fabrikken. Denne ventil blev derefter lukket og forseglet på stedet.

Med ultralydssvejsede rammehjørner sikrede MGT Mayer også et perfekt hjørnedesign og en optimal overførsel af belastning i termoruderne. "Vi behandler dagligt over 50 tons glas til næsten alle anvendelsesområder i bygninger – men vi vil helt sikkert huske dette projekt i mange år fremover," siger Harald Lerchster.

Fakta

Whisky Distillery ORMA Summit station, Via dal Corvatsch 73, 7513 Silvaplana/CH
Arkitekt: BIAD Bauengineering, Cham/CH

Glasleverandør: MGT Mayer Glastechnik GmbH, Feldkirch/AT

Glas: MGTherm® Öko Star Insulating Glass

Afstandslister: SWISSPACER Ultimate

Færdiggørelse: 2020Kontakt info til leverandør


SWISSPACER - Se profil


info|swisspacer.com
+41 (0)71 686 92 70Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas