« Tilbage
Georgian bar SWISSPACER Georgisk afstandliste fra SWISSPACER

Trævinduerne på Neues Schloss er blevet omhyggeligt renoveret

Sidst revideret okt 2020
SWISSPACER

Renoverings- og moderniseringsprocessen af vinduerne på i Neues Schloss foregår frem til 2021. Holzmanufaktur Rottweil, snedkervirksomheden, der står for arbejdet, lægger stor vægt på håndværkstradition i kombination med tidens krav til bygningers energieffektivitet. Et af de stilelementer, der anvendes til dette, er Georgian afstandslisten fra SWISSPACER, som kun har en mindre indflydelse på vinduernes lave UW-værdi.

Neues Schloss, der ligger i hjertet af hovedstaden i delstaten Baden-Württemberg, har en lang historie bag sig. Bygget i flere faser, begyndende i 1746, og først afsluttet i 1806. Under luftbombardementer i foråret 1944 blev slottet næsten fuldstændig ødelagt af brand, med kun den ydre facade stående tilbage. Siden genopbygningen efter krigen, mellem 1958 og 1964, har slottet været brugt af blandt andet regeringen i Baden-Württemberg og andre regeringsorganer.

Slottet består af to etager i fuld højde, på hovedbygningen er der yderlig en øvre etage som mezzanin med sammenhængende facade med bygningen, og på sidebygnigerne er der mansard-tagetage.

Den klassiske facade er kendetegnet ved rektangulære vinduer, buede eller spidse vinduer og til sidst runde vinduer helt oppe i kamrene på loftet. I 2019 sendte staten Baden-Württemberg renovering af vindueselementer og glasarbejde på de to sidebygninger i udbud. Projektet omfattede renovering af ca. 530 trævinduer, hvilket svarer til omkring 1.700 m2- glas.

Kunsten at bevare

Opgaven blev tildelt Holzmanufaktur Rottweil. Virksomheden, der stammer fra den ældste by i Baden-Württemberg, har som snedkerfirma arbejdet med bevarelse og restaurering af bygningskultur og arkitektur i over 30 år. ”Vi restaurerer og reparerer historiske beslag som vinduer, døre, gulve og træpaneler. Eksisterende kvalitet kombineres med ny kvalitet, uanset om arbejdet involverer restaureringer, reparationer eller tilføjelser”. Sådan beskriver forretningslederen Adelina Bytyci-Dodolli virksomhedens filosofi.

© SWISSPACER

Holzmanufaktur Rottweil, der blev grundlagt af de to administrerende direktører Hermann Klos og Günther Seitz i 1988, beskæftiger i øjeblikket over 100 ansatte inden for snedkerarbejde, glasarbejde, malerarbejde og administration. ”Da der for mange eksisterende ældre vinduer, døre, trapper eller gulve er berettigede krav til termiske, akustiske og sikkerhedsrelaterede forbedringer, skal der findes overbevisende løsninger til den tekniske implementering”, siger salgschef Karsten Braun. ”Hvis der ændres for meget eller ændres for ufølsomt, mister elementerne deres historiske udtryk. Bevaring og restaurering betyder ikke, at man står stille eller en eller anden form for teknisk regression”.

Denne bemærkning kan også anvendes til den grundlæggende vedligeholdelse og istandsættelse af trævinduerne i Neues Schloss, som Holzmanufaktur Rottweil begyndte på sidste år og fortsætter i 2021. Deres opgave er at restaurere træet og beslagene på de historiske vinduer. ”Vores opgaver er mangfoldig”, forklarer Karsten Braun. Det involverer at afstemme energikravene til en bygning, der bruges som administrative kontorer, med dens status som bevaringsværdig kulturarv.

Kunden besluttede derfor at de eksisterende vinduer skulle monteres med isolerede glasenheder på den udvendige side. Det yderst effektive CLIMAPLUS XTREME solbeskyttende glas fra Saint-Gobain blev valgt, hvilket er ekstremt translucent og samtidig giver maksimal gennemsigtighed.

© SWISSPACER

”Med denne løsning kan vores medarbejdere kun udføre arbejdet på vinduerne udefra uden stilladser opstillet foran facaden, hvilket kræver en betydeligt logistisk indsats”, siger Braun. Restaureringen omfatter omhyggelig renovering og overfladebehandling, reparation af vinduesrammer samt fornyelse af tætninger, bånd og kittede affasninger.

Georgian afstandsliste med et rent look

Et særligt træk ved dette projekt er isætning af specielt isoleringsglas i vinduerne i mansarden, som alle vil være udstyret med en Georgian afstandsliste. ”Her valgte vi Georgian afstandslisten fra SWISSPACER”, siger Karsten Braun. ”Vi finder udseendet tiltalende, og det er en fordel med de mange farver. Samtidig er alle energirelaterede krav opfyldt. Kunden ønsker, at afstandslisterne installeres, så de ikke ses. Derfor er det også vigtigt for os at kunne justere farverne. Med SWISSPACER kan vi afslutte med rent monterede hjørner”.

© SWISSPACER

Et andet vigtigt kriterium for holdet på Holzmanufaktur Rottweil er at kunne matche Georgian afstandslisten til den nuværende konstruktion. I alt findes Georgian afstandslisten fra SWISSPACER i 13 forskellige størrelser og et kryds med integreret beskyttelse. Der kræves en bredde på 10 mm til mansardvinduerne i Stuttgart. Georgian afstandslister fra SWISSPACER består af den samme stærkt isolerende komposit som SWISSPACER afstandsstænger, som også blev brugt her i form af SWISSPACER Advance. De minimerer kuldebroerne omkring kanten af glasset. Med det sammenhængende glas kan Ug-værdier på mellem 0,9 og 1,0 W/m²k opnås i vinduerne på Neues Schloss.

Restaureringsarbejdet på Neues Schloss går efter planen og fortsætter efter planen. Brugen af Georgian afstandslister muliggør afstemning af bevaring og energieffektivitet, hvilket gør at kunden, planlæggeren og branchen er tilfredse med resultaterne.Kontakt info til leverandør


SWISSPACER - Se profil


info|swisspacer.com
+41 (0)71 686 92 70Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas