« Tilbage
SWISSPACER Air: Den unikke løsning til høje bygninger

På toppen i London, Dubai og andre store byer

Sidst revideret mar 2020
SWISSPACER

Små komponenter er med til at forenkle konstruktionen af de gigantiske glas skyskrabere


Skyskrabere er karakteristiske vartegn i verdens byer. Bygningerne giver et udtryk af lethed, der for en stor del skyldes at facaderne hovedsageligt består af glas. Glas skaber imponerende panoramaer og gør det muligt, at der kommer maksimalt dagslys ind, og det er prismæssigt relativt overkommelig.


Principal Tower har sat sit præg

Principal Tower, designet af Foster + Partners, stod færdigt i midten af 2019 og ligger i udkanten af Londons trendy kunstnerdistrikt Shoreditch. Bygningen sætter et imponerende præg på byens skyline med sin 162 meter høje, elegante glasfacade og med 50 etager.


I Principal Tower hænger gulvene som gennemsigtige lag mellem de sarte, vandrette facadebånd, der markerer de individuelle niveauer. Også her er den omfattende brug af glas i facaden vigtig for bygningens filigranudseende. I betragtning af strukturens dimensioner, måtte hver detalje i den meget energieffektive curtain wall facade planlægges – helt ned til spaceren, afstandsprofilerne i termoruderne. Når alt kommer til alt spiller dette usynlige konstruktionselement en vigtig rolle, især i konstruktionen af skyskrabere bestående af så meget glas. Spaceren forbedrer isoleringseffekten ved kanten af de isolerende glasruder og holder dem i en konstant parallel afstand fra hinanden.


Den 162 meter høje elegante glasfacade på Principal Tower i London er udstyret med de energieffektive spacerprofiler fra SWISSPACER.


De projekterende, der var ansvarlige for planlægningen, besluttede derfor at bruge Warm Edge-afstandsprofilet SWISSPACER ULTIMATE til at konstruere facadens vinduer. Takket være den specielle gas- og damptætte folie forhindrer dette afstandsprofil gaspåfyldningen i at trænge ud og vanddampen i at trænge gennem hulrummet mellem ruderne. De ca. 300 boliger i Principal Tower er også optimalt termisk isoleret takket være Warm Edge-afstandsprofilet til dobbeltvinduer. Dette giver en betydelig reduktion i energiomkostningerne og øger komfortniveauerne i rummene: Træk forårsaget af indtrængning af kold luft og dannelse af kondens på ruderne undgås således effektivt.


Udligning af tryk i store højder

Udviklingen hen i mod at bygge stadig højere bygninger fortsætter uformindsket verden rundt: Den højeste bygning på planeten på nuværende tidspunkt er Burj Khalifa i Dubai, der er 828 meter høje, den overhales om et par måneder af Jeddah Tower i Saudi Arabien, der har en planlagt højde på 1007 meter.


Når glasfacader når disse højder, står arkitekter og bygningsingeniører over for stigende udfordringer. En af grundene hertil er de store lufttryk- og temperaturforskelle, der er mellem bunden og toppen af bygningen, hvilket kan betyde forskellige klimabelastninger på termoruderne. Som en konsekvens har de enkelte ruder en tendens til at bule udad i store højder. I koldt vejr sker den modsatte virkning, og ruderne bøjes indad.

Jo mere varieret klimabelastningen er på en skyskraber, desto større indflydelse får den på facadens udseende. Spændinger i kantforseglingen kan betyde at ruden mister sin effektivitet og kan endda få glasset til at knuse, derudover ser det ikke særlig pænt ud. Udskiftning af beskadigede ruder kræver ekstrem indsats og er forbundet med store omkostninger, især i meget høje bygninger.


Torre de Cristal i Madrid, 249 meter, 52 etager, alle glaselementer har afstandsprofiler fra SWISSPACER.


SWISSPACER Air: Den unikke løsning til høje bygninger

SWISSPACER har udviklet en økonomisk, industriel løsning til dette problem. En lille, cylindrisk metalbøsning med integreret membran, SWISSPACER Air, kan skrues usynligt ind i afstandsprofilerne mellem glasruderne. Komponenten muliggør langsom udligning af over- eller undertryk og modvirker således klimabelastningen. På den ene side sikrer dette kvaliteten og levetiden for det installerede vindue og facadeelementer. På den anden side forenkler det logistikken i byggeprocessen, fordi forskelle i højde mellem fremstillings- og brugsstedet eller langs transportveje også kan frembringe spændinger i det isolerende glas og forårsage skade på kanten af glasset. Når det gælder termoruder, der er udstyret med SWISSPACER Air, udlignes trykforskelle kontinuerligt for at sikre, at bygningselementerne ankommer til byggepladsen uden kvalitetstab. Det er en afgørende fordel, især når man bruger store mængder komponenter til skyskrabere.


Afstandsprofiler fra SWISSPACER blev også anvendt til Turning Torso i Malmö


SWISSPACER-produkter findes i mange velkendte skyskrabere overalt i verden - f.eks. I facaden på MoMA i New York, i “The Gherkin” i London, i Madrids Torre de Cristal eller i Turning Torso i Malmö. SWISSPACER Air-komponenter, der er licenseret af DIBt, åbner nye muligheder for planlægning, design og konstruktion af fremtidige glasgiganter på en meget afslappet måde.Kontakt info til leverandør


SWISSPACER - Se profil


info|swisspacer.com
+41 (0)71 686 92 70Andre artikler

Søgning

Her kan du søge efter specifik viden om glas